Лукашенко навсегда: Президентът на Беларус печели шести мандат

Неговата основна опонентка - Светлана Тихановска взе 6,8 % от гласовете

Актуални новини
20:47 - 09 Август 2020
3868
Лукашенко навсегда: Президентът на Беларус печели шести мандат

Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., печели нов, шести мандат като президент, показват първите данни от екзит пола, проведен по време на днешните избори за държавен глава в бившата съветска република. Лукашенко е получил 79,7 % от гласовете, съобщи ТАСС, като се позова на социологически проучвания в деня на вота.

Неговата основна опонентка - Светлана Тихановска има 6,8 % от гласовете, останалите трима кандидати получават под 2,5 на сто.

Според Централната избирателна комисия на Бералус до 18 часа са гласували 79 % от избирателите.

За разлика от досегашните избори този път Лукашенко е изправен пред сериозно предизвикателство от още 4-ма претенденти за най-високия държавен пост, даващ реалната власт в бившата съветска република, отбеляза по-рано днес Асошиейтед прес. Това са съпредседателят на обществено движение "Кажи истината", 39-годишният Андрей Дмитриев, бившият депутат от долната камара на беларуския парламент, 43-годишната Анна Канопацка, 37-годишната домакиня Светлана Тихановска и председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен.

Александър Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в политиката, той е директор на совхоз (съветско стопанство).

Западни опоненти на Лукашенко описват Беларус като „последната европейска диктатура“. От 2006 г. както той, така и други високопоставени лица в Беларус, са подложени на санкции от страна на Европейския съюз и САЩ заради нарушения на човешките права.


Снимка: ТАСС