Лукашенко: Нито аз, нито военачалниците ни искамe война

В същото време беларуският президент отбеляза, че нежеланието не означава бездействие

Русия
15:03 - 25 Януари 2022
2936
Лукашенко: Нито аз, нито военачалниците ни искамe война

Нито президентът на Беларус, нито някой от военните лидери на страната биха искали да започнат нова война в Европа. Това заяви беларуският държавен глава Александър Лукашенко, предаде БелТА.

„Искам да бъда ясен не само като президент на тази страна, но и като човекът, който отговаря за въоръжените сили. Нито аз, нито някой от нашите генерали и военни лидери не би искал детинска война“, изтъкна той.

В същото време беларуският президент отбеляза, че нежеланието не означава бездействие, особено „когато пред очите ни е примерът за началото на Великата отечествена война“. Той припомни, че Беларус тогава е бил „поставен на колене“. Всички говорим за героизъм, но забравяме за грешките, които бяха допуснати, каза още Лукашенко и отбеляза, че тези грешки не трябва да се повтарят.

В средата на януари Лукашенко пък твърдеше, че 30 000 чуждестранни войници, заедно с техника и боеприпаси, са съсредоточени в близост до границите на Беларус с Полша и балтийските страни. Той също така подчертаваше, че между 8 000 и 10 000 американски военнослужещи са разположени в тези страни "на ротационен принцип".

Припомняме, че Беларус и Русия се договориха да проведат съвместни военни учения „Съюзническа решимост“ между 10 и 20  февруари.