Лукашенко обвини Запада в опит да разчлени Украйна

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта

Украйна
15:49 - 23 Май 2022
2878
Лукашенко обвини Запада в опит да разчлени Украйна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е загрижен заради действията на Запада за "разчленяване" на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Освен това той обвини Полша, че се стреми да завземе западните територии на страната.

По време на среща с руския си колега Владимир Путин чрез телеконферентна връзка беларуският държавен глава отбеляза, че в крайна сметка Киев ще трябва да поиска помощ, за да предотврати завземането на Западна Украйна.

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове. Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна. По негови думи страната му е била несправедливо обвинена като "съучастник на агресора".

От своя страна ЕС одобри санкции срещу "беларуския народ, който играе роля в атаките срещу Украйна".