Лукашенко обвинява Русия и Полша в намеса в изборите

Властите в Минск твърдят, че Бабарико бил в таен заговор с "кукловоди" от Москва

Свят
15:19 - 25 Юни 2020
1869
Лукашенко обвинява Русия и Полша в намеса в изборите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Русия и Полша в намеса в предстоящите президентски избори в страната, твърдения, бързо бяха отречени от Кремъл, информира "Франс прес".

Намесата идвала от "онези, които живеят в Полша, и онези, които подстрекават от Русия", подчерта Лукашенко, цитиран от местните медии.

Беларуският държавен глава отбеляза, че щял да обсъди въпроса с руския си колега Владимир Путин по време на среща в близко бъдеще, но предупреди, че ситуацията оставала "изключително трудна".

Авторитарният лидер на бившата съветска република Беларус се стреми към шести пореден мандат като президент на изборите, които са насрочени за 9 август.

Мнозина от неговите критици бяха хвърлени в затвора през последните седмици, а опозиционни фигури, които се радват на голяма подкрепа от страна на обществото, се бориха здраво, за да участват в изборите, посочват наблюдатели.

Кремъл категорично отрече твърденията, че се е месил в изборите, като увери, че не се намесвал в предизборните кампании в други страни, особено близки съюзници.

Русия "не се намесва и няма да се намеси в изборните процеси на никоя страна, камо ли онези, които са в ход в нашия съюзник Беларус", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Основният конкурент на Лукашенко в изборите Виктор Бабарико беше арестуван по-рано този месец по подозрение, че е извършил финансови престъпления, а на следващия ден президентът обяви, че правителството му е осуетило чуждестранен заговор за организиране на "Майдан" в Беларус.

Властите в Минск твърдят, че Бабарико бил в таен заговор с "кукловоди" от Москва.

Беларуският авторитарен президент обвини Русия и Полша, че са отговорни за фалшиви новини, разпространявани в интернет, които имали за цел да дискредитират властите преди изборите през август.

В навечерието на изборите се наблюдаваше голяма опозиционна активност, която беше в ярък контраст с традиционния съветски подход на президента към кампанията.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е международен наблюдател на избори и войни, не признава никакви избори в Беларус за свободни и справедливи от 1995 г. насам. 

Лукашенко посети Москва вчера, за да участва в грандиозния военен парад за отбелязване на 75 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Русия и Беларус дълго време имаха тясно търговско и военно сътрудничество, но Кремъл призова за по-задълбочена интеграция, докато Лукашенко се противопостави на пълното обединение.