Лукашенко плаши: Руски войски ще потушават бунтовете

Ще мобилизираме около 500 000 наши военнослужещи, заяви президентът на Беларус

Свят
20:18 - 30 Юли 2021
2383
Лукашенко плаши: Руски войски ще потушават бунтовете

Беларус няма да се поколебае да покани руски войски, ако се наложи, но засега няма нужда да го прави, заяви днес президентът Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Лукашенко каза, че Беларус се е справил с безредиците без никакви външни сили и може за кратко време да мобилизира около 500 000 военнослужещи, но при необходимост е готов да покани руските въоръжени сили да влязат.

Сега няма нужда от това. Разполагаме с доста силни, сплотени и компактни въоръжени сили. Ако това не е достатъчно, ще бъдат въведени и руски войски. Ако това се налага, няма да се поколебаем", каза той, цитиран от беларуската държавна осведомителна агенция БелТА.       

Русия поддържа тесни военни и икономически връзки със съюзника си Беларус, дори след като западните държави изолираха страната откакто Лукашенко предприе репресии срещу участниците в масовите протести срещу резултата от миналогодишните президентски избори, който беше оспорен.

 Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Беларус не е отправял искане за войски, и добави, че ще е нужно Минск да отправи официално искане, преди те да може да бъдат разположени.

През изминалата една година от оспорените избори беларуските власти арестуваха хиляди протестиращи, а според правозащитни организации стотици са били подлагани на тормоз или изтезания в ареста, което Минск отрича. Почти всички от най-важните опозиционни фигури сега се намират или в затвора, или в изгнание.