Лукашенко подписа закон за конфискация на имущество

Свят
11:32 - 06 Януари 2023
1738
Лукашенко подписа закон за конфискация на имущество

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон, позволяващ конфискация на имущество за "неприятелски действия спрямо Беларус". Законът е публикуван на официалния сайт за правна информация в нощта срещу 6 януари.

Преди това законът бе приет от Камарата на представителите и одобрен от Съвета на републиката на 21 декември 2022 г. В документа изрично се подчертава, че решението на международните съдилища (например ЕСПЧ) не засяга производството в случай на изземване на имущество. Законът важи както за физически, така и за юридически лица, като при това мястото на регистрацията на последните няма значение.

В същото време законът не уточнява какви точно действия попадат в понятието "неприятелски" и как да се определи дали дадено лице е "под контрола на чужди лица".

Отбелязва се, че законът е приет „предвид необходимостта от спешен и ефективен отговор на съществуващите заплахи за националните интереси на Република Беларус в режим на специални ограничителни мерки“ и е насочен към „гарантиране на националната сигурност на Беларус“.

По-рано стана известно, че Лукашенко е подписал и поправки в закона за гражданството, позволяващи да се лиши лице от гражданство, получено по рождение, за присъда заради екстремизъм или „причиняване на тежка вреда на интересите на Беларус“ - тоест за активна позиция срещу режима.