Лукашенко помолил Путин за оръжия, Минск си осигури $1,5 млрд. заем от Москва

Новини
21:56 - 16 Септември 2020
3132
Лукашенко помолил Путин за оръжия, Минск си осигури $1,5 млрд. заем от Москва

Александър Лукашенко и Владимир Путин проведоха официална среща в Минск през изминалата седмица, за да обсъдят напрежението в Беларус около антиправителствените протести. Беларуският държавен глава е поискал финансова и оръжейна помощ от Москва, за да може да се справи със ситуацията, пише Ройтерс.

„Така ще можем да овладеем ситуацията не само в Беларус, но и по границите“, казва Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

Беларус и Русия са в много тесни отношения дори след разпадането на Съветския съюз.

През 1994 г. Лукашенко се качва на власт в Минск, като вече 26 години не е губил избори, но през лятото на 2020 г. опазва отново поста си на президент, въпреки всеобщото мнение, че обществото вече има други фаворити. Това доведе до масови протести из цялата страна и прояви на полицейско насилие, довели до сериозен международен отзвук.

Дори председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, обяви в изказване по-рано, че Европейският съюз не признава Лукашенко за легитимно избран президент и разкритикува остро проявите на насилие над гражданите.

Путин от друга страна застана на страната на беларуския лидер, като дори официално днес стана ясно, че Москва отпуска заем в размер на $1,5 млрд. на Минск.