Лукашенко предупреди Запада срещу нападения над Беларус

Свят
20:20 - 17 Септември 2024
859
Лукашенко предупреди Запада срещу нападения над Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви във вторник, че нападение над страната би означавало началото на Третата световна война, съобщават БелТа и ТАСС.

"Искам да предупредя нашите опоненти, нашите съперници и тези, които все още не разбират, че няма нужда да правим това, това е трета световна война", подчерта беларуският лидер, говорейки на патриотичен форум, посветен на Националния празник на единството.

Като умножава националното богатство и черпи от опита на предишните поколения, Беларус уверено върви напред по пътя на мира и развитието, изрази увереност президентът. 

"Преживявайки тежки изпитания, сериозни загуби, умножавайки националното богатство, черпейки от опита на предишните поколения, Беларус вече 85 години уверено върви напред по пътя на мира и развитието, каза Лукашенко. Дори сега, когато оръдията на НАТО са насочени срещу нас от териториите на нашите западни и южни съседи, когато километрите огради и минни полета стават все по-големи по границите, ние отговаряме по прост начин и в най-добрите традиции на последната диктатура на Европа. Ние отваряме границите и не изискваме разрешителни или визи. Хората от другата страна ни чуват. Идват, гледат, правят си изводи, които не са в полза на тези, които им забраняват да идват тук".

Припомняме, че ден по-рано Лукашенко подписа указ за помилване на 37 души, осъдени за престъпления, свързани с "екстремизъм". 

Така общият брой на помилваните затворници от Лукашенко от началото на юли става 115. Сред освободените освободени са шест жени, както и неуточнен брой пенсионери, хора с увреждания и хора, страдащи от хронични заболявания.

Лукашенко е все по-зависим от Русия от 2020 г., когато подкрепата от президента Владимир Путин му помогна да се задържи на власт на фона на масовите протести в страната. Лукашенко използва цялата сила на своя апарат за сигурност, за да смаже протестите, които избухнаха през август 2020 г., когато беше обявен за победител на избори, за които опозицията и западните правителства го обвиниха, че е откраднал. Хиляди хора бяха арестувани.

Лукашенко отрича да има политически затворници в Беларус, където той управлява от 1994 г. Правозащитници твърдят, че около 1400 души са в затвора за изразяване на несъгласие.

Сред лицата излежаващи дълги присъди в Беларус са Алес Бяляцки, правозащитник и носител на Нобелова награда за мир, и Сергей Цихановски, чиято съпруга Светлана Тихановская е лидер на опозицията в Беларус в изгнание.

Русия и Беларус ще подпишат споразумение, с което ще си гарантират сигурност при използването на ядреното оръжие, стана ясно в началото на септември.

Това се очаква да стане през декември, съобщи тогава министърът на външните работи на Беларус Максим Риженков.

Споразумението ще влезе в сила в рамките на 25-атата годишнина от подписването на Договора за създаване на съюзната държава между Русия и Беларус. Документът е подписан през 1999 година, така че неговата 25-годишнина тече през настоящата 2024 година.

Според Риженков в споразумението ще са разписани принципите на използване на ядреното оръжие.