Лукашенко призова Украйна за край на войната

Украйна
11:19 - 24 Август 2023
2803
Лукашенко призова Украйна за край на войната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави украинците по случай Деня на независимостта им и използва възможността да призове за прекратяване на конфликта в страната.

"Получили независимост преди повече от три десетилетия, двете страни избраха независими пътища за своето развитие, градейки бъдещето, за което трябва да създадем сигурни възможности за достойно съжителство на целия регион. Трябва да използваме ценността на нашето съседство, за да прекратим конфронтацията", настоя той в поздравителния си адрес, цитиран от пресслужбата на беларуското президентство.

Освен това Лукашенко увери Киев, че Минск е "готов да направи всичко", за да помогне за прекратяване на войната.

Напрежението между двете страни се покачва от началото на войната в Украйна, тъй като Беларус поддържа добри отношения с Русия на фона на конфликта и по-рано тази година получи руски ядрени оръжия.

Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко позволи на Москва да използва територията на Беларус за започване на своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Оттогава Беларус и Русия проведоха множество съвместни военни учения, а през юни Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва - ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Освен това беларуският лидер често се среща с руския президент Владимир Путин.

Русия и Беларус са свързани в т.нар. "съюзна държава", в която Москва е доминиращият играч.

Възприятието, че Лукашенко - парий на Запад, зависи от Путин за оцеляването си, засили страховете в Киев, че Путин ще го притисне да се присъедини към нова сухопътна офанзива и да отвори нов фронт във войната.