Лукашенко се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

ЕС
16:33 - 01 Август 2023
3394
Лукашенко се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Във вторник беларуският лидер Александър Лукашенко се подигра с Полша за присъствието на руски наемници от "Вагнер" близо до границата на страната на НАТО, като каза, че Варшава трябва да му благодари, че ги държи под контрол.

Неуточнен брой от бойците на "Вагнер", които организираха кратък бунт в Русия през юни, се преместиха в Беларус и започнаха да обучават армията на Лукашенко, което накара Полша да премеси повече от 1000 свои войници по-близо до границата.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, се пошегува на среща с него миналия месец, че някои от бойците имат желание да продължат към Полша и "да отидат на екскурзия до Варшава и Жешов".

Държавната новинарска агенция Белта го цитира във вторник като казва, че поляците "трябва да се молят да че ги удържаме (бойците на "Вагнер") и подсигуряваме. В противен случай без нас те щяха да проникнат и да разбият Жешов и Варшава за миг. Така че те не бива да ме упрекват, те трябва да кажат благодаря."

В събота полският премиер Матеуш Моравецки каза, че група от 100 бойци на "Вагнер" са се приближили до беларуския град Гродно близо до полската граница, описвайки ситуацията като "все по-опасна".

В последните си коментари Лукашенко изглежда отначало отрича това, а след това веднага се противопоставя на отричането.

"Изведнъж, наскоро чух, Полша побесняла, че уж някаква чета идва тук, до 100 души", каза той.

"Никакви отряди на "Вагнер" от 100 души не са се преместили тук. И ако са се преместили, то само за да предадат своя военен опит на (белоруски) бригади, концентрирани в Брест и Гродно."

Лукашенко помогна на Путин във войната в Украйна, като му позволи да я започне отчасти от беларуска територия и позволи използването на неговите бази за обучение на руски войски.

Той не е ангажирал собствените си войски във войната, но каза, че те ще се възползват от обучението от "Вагнер", който е участвал в някои от най-ожесточените битки на конфликта.

"Трябва да уча военните си, защото армия, която не се бие, е половин армия", каза той.