Лукашенко се захвана с реколтата

Основна тема на срещата с президента беше формирането на Всебеларуско народно събрание

Свят
13:54 - 20 Октомври 2022
2126
Лукашенко се захвана с реколтата

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изисква от губернаторите бързо и качествено да приключат прибирането на реколтата, предаде БелТА.

Основната тема на срещата с президента беше формирането на Всебеларуско народно събрание и промените в избирателното законодателство. Но предвид широкия кръг от участници, държавният глава на първо място се спря на приключването на земеделската кампания.

"Земеделската ни кампания ще приключи, когато последният плуг напусне полето и вдигнете оранта до 100%. И предупреждавам всички губернатори да не се опитват да разкрасяват нещо в статистиката и да го прехвърлят от една колона в друга. Категорично Ви предупреждавам " Тук няма да можете да направите нищо. Всичко, което трябва да изорем преди зимата (това, което се нарича есенна оран), моля, направете го", поиска Александър Лукашенко.

Президентът обърна специално внимание на областите Гомел, Могильов и Витебск. В тези региони, по думите му "не се справят". "Имайте предвид, губернатори: вие ще отговаряте за тези области на работа с главата си. Това важи за всички, но просто виждам, че сте се отпуснали на изток... Ако не разбирате това, много съжалявам".

"Ще Ви напомня още веднъж защо има такъв натиск от моя страна. Ще кажа накратко: ако не искате да се биете с оръжие, бийте се на полето, в завода и във фабриката. Нашата война не минава през Украйна, а през икономиката, през нас. Така че събудете се, повтарям отново!" каза Александър Лукашенко.

"Прибирането на реколтата - най-накрая трябва да се мобилизираме. В някои от нашите селскостопански предприятия казват: "Имаме почивни дни от средата на петък до средата на понеделник." Три дни, считайте ги за почивен ден във Витебск. Почивка! Това е мястото, откъдето идват високите цени- от бъркотията, която се вкарва в себестойността на стоките, а цените растат бясно. Трябва да има по-малко хаос, повече организация, да има повече разум", убеден е беларуският лидер.

Той каза, че ако местното ръководство и предприятията са по-организирани, тогава дори ще може да се избяга от субсидирането на земеделието.

По време на срещата президентът припомни и своето указание за разработване на мерки за контрол и регулиране на цените. "Всеки получи задачата да разработи мерки за контрол и регулиране на цените. Искам да чуете това. Трябва да разработим мерки за контрол на ценообразуването. Що се отнася до замразяването на цените, това беше до 20 октомври или до влизане в сила на решението на правителството. Още веднъж повтарям: не е ставало дума за тотално, вечено замразяване на цените. Ако някой не е чул това", каза държавният глава.