Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите

Протестното движение в Беларус поддържа големи демонстрации повече от два месеца

Свят
16:58 - 27 Октомври 2020
1286
Лукашенко видя "терористи" в лицето на протестиращите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви във вторник, че страната е изправена пред "терористични заплахи" от протестиращи, след като опозицията поиска той да подаде оставка и да стачкува.

Бившата съветска нация беше погълната от исторически протести, тъй като 66-годишният Лукашенко заяви убедителна победа на изборите над политическата новодошла Светлана Тихановская през август.

В понеделник работници в редица фабрики стачкуваха, тъй като крайният срок на Тихановская Лукашенко да подаде оставка и да спре насилието срещу протестиращите беше пренебрегнат.

"Това са действията на организирани престъпни групи с признаци на тероризъм. Започваме да се сблъскваме с терористични заплахи", заяви Лукашенко във вторник.

В изказването си в началото на правителственото заседание той добави, че някои от протестиращите са "преминали червена линия", а някои са се опитали да блокират железниците.

Тихановская заяви, че работници от големи заводи, включително химическия завод "Гродно Азот", Минския автомобилен завод и Мински тракторни заводи, са се присъединили към стачката в понеделник.

Няколко хиляди студенти и пенсионери дефилираха по улиците на столицата Минск, за да подкрепят работниците. Според вътрешното министерство близо 600 души са били задържани на демонстрации в цялата страна в понеделник.

Тихановская, която твърди, че е спечелила изборите на 9 август и сега е със седалище в член на ЕС Литва, заяви във вторник, че "стачката продължава", добавяйки, че служителите на "Гродно Азот", Минския автомобилен завод и други фабрики са били под "колосален натиск" .