Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Той подчерта колко е важно запазването на приятелски и съюзнически отношения с Москва

Русия
17:19 - 16 Декември 2022
1810
Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларус никога няма да стане враг на Русия. Това увери президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Да, ние сме с Русия. Като суверенна и независима държава", подчерта той на среща по въпросите на беларуско-руското сътрудничество.

Беларуският лидер отбеляза, че нито една програма на Русия не нарушава суверенитета и независимостта на Беларус, допълвайки, че страната му "никога няма да бъде враг на Русия".

Лукашенко посочи, че сега, когато е изминало известно време след опита за преврат в Беларус през 2020 г., може да се потвърди, че курсът към сближаване с Русия е бил правилен.

"Виждам, че ситуацията се нагнетява. Особено след тези големи преговори (предстоящите разговори на 19 декември между Лукашенко и руския лидер Владимир Путин в Минск - б.р.) всички ще кажат, че въпросът стои така: в Беларус няма власт, тук руснаци ходят навсякъде и управляват страната", коментира той. "Искам да подчертая конкретно това - никой освен нас не управлява Беларус. Това са нашите функции по конституция и моите също", категоричен бе беларуският лидер.

По думи на Лукашенко битува мнение, че Москва поставя на Минск неприемливи условия по отношение на независимостта и суверенитетта.

"Заявявам го напълно искрено: с всички трудности, ако Руската федерация - ръководството - иска да изгради отношения със суверенната независима държава Беларус, ако Русия ни възприема като суверенна и независима държава, но много близка и надеждна, където се почита всичко руско - от езика до руските традиции, ние сме готови да градим отношения. Но винаги трябва да изхождаме от предпоставката, че сме суверенна и независима държава", подчерта той.

Беларуският президент подчерта колко е важно запазването на приятелски и съюзнически отношения с Русия.

"Ние никога няма да бъдем врагове на Русия. И никога няма да я загърбим. Това е най-близката ни страна, нашите народи са най-близки", обясни той. "Мисля, че докато сме на власт, ще се придържаме към тази тенденция. Ако беше иначе, щеше да е като в Украйна", заключи Лукашенко.