Лукашенко: Жив съм, не съм избягал

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията в Беларус

Свят
13:30 - 14 Август 2020
561
Лукашенко: Жив съм, не съм избягал

Президентът на Беларус Александър Лукашенко опроверга информация, че е избягал от страната на фона на масовите протести срещу авторитарното му управление, информира местната агенция БелТА.

"Преди всичко бих искал да кажа, че все още съм жив и не съм в чужбина, противно на това, което нашите националисти казват. Днес е 14 август и ние сме тук, за да обсъдим работата на строителната индустрия", заяви той.

Лукашенко коментира опитите за разпалване на напрежение сред работниците в страната и предупреди, че стачките ще имат унищожително въздействие върху местните компании в бъдеще.

Междувременно външният министър на държавата Владимир Макей заяви, цитиран от АФП, че Беларус е подготвен за "конструктивни и конкретни" разговори с други държави във връзка с резултатите от президентските избори и възникналите протести.

Макей проведе телефонен разговор с швейцарския си колега Игнасио Касис. Министърът изрази "готовността на беларуската страна за конструктивен и конкретен диалог с чуждестранни партньори по всички въпроси, свързани с развитието в Беларус".

Разговорът е проведен след пет дни на протести във връзка с резултата от президентските избори, които оставят Лукашенко на власт шести мандат. Полицията използва гумени патрони, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ срещу протестиращите. Повече от 6700 души са задържани, стотици са ранени, а двама души загинаха.

Днес външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията в Беларус, някои призовават за налагане на санкции на режима на Лукашенко.

В същото време основният опонент на беларуския лидер на президентските избори призова за масови демонстрации в страната през уикенда.

"Беларусците никога няма да поискат отново да живеят с предишното правителство. Мнозинството не вярва в победата му", обяви във видеопослание Светлана Тихановска, която избяга в Литва.

"Призовавам кметовете на всички градове да организират мирни масови демонстрации във всеки град на 15 и 16 август", каза тя.

По-рано правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.