Лукът във Филипините по-скъп от минималната дневната надница там

Килограм от зеленчука струва повече отколкото килограм месо и отдава е достъпен само за богатите в азиатската държава

Актуални новини
20:00 - 29 Януари 2023
5574
Лукът във Филипините по-скъп от минималната дневната надница там

Филипините са изправени пред недостиг на лук и това е видно навсякъде в страната, пише ВВС, цитирана от INVESTOR. На пазара килограм лук достигна цена от 700 песос, или почти 13 долара. Това е повече от цената за килограм месо и от дневното минимално заплащане в азиатската държава.

Инфлацията във Филипините достигна 14-годишен пик и цените на всичко, включително и на храните и горивата, се увеличават.  Но лукът, който е основна част от местната кухня, се превърна в символът на поскъпването на живота в страната. Едни от най-популярните ястия в страната както сред местните, така и сред туристите са пържени зеленчуци, меса или морски дарове, сервирани с лук и различни сосове.

 Президентът Фердинанд Маркос Джуниър, който е и министър на селското стопанство, обяви извънредно положение, свързано с цените на храните. По-рано през този месец той позволи вноса на лук, за да бъдат стабилизирани доставките. Президентът обеща да насърчи производството, но недоволството е толкова голямо, че се чуват призиви за оставка.

Лукът действително е толкова популярен в страната, че в момента се разследва контрабанда на 40 килограма, внесени в ръчния багаж на стюарди от Philippine Airlines. Митническите власти коментират, че няма да налагат санкции, но предупреждават пътуващите да не внасят стоки без разрешение.

Но как се стигна до тази ситуация? Неблагоприятното време в страната стана причина за лошата селскостопанска реколта, включително и на лука. Още през август Министерството на земеделието предупреди за потенциален недостиг на храни, а малко по-късно страната беше засегната отдве мощни тропически бури, които унищожиха реколтата.

Климатичните промени също са голяма заплаха за селското стопанство във Филипините.

Така във Филипините очакват едва реколтата от едва 5775 тона лук, тоест 27% от предварително планираните над 21 000 тона, допълва Bloomberg.

Наблюдатели коментират, че цената на лука ще се стабилизира с вноса, но това също може да се окаже проблем - февруари е месецът за събиране на реколтата и внезапно намаление на цената заради едновременната поява на вносната и на местната продукция на пазара, ще влоши ситуацията за фермерите.