Лукс и вкус: Ресторантите в Париж с най-много звезди „Мишлен”

Вижте кои са най-изисканите заведения във френската столица

Любопитно
10:10 - 22 Май 2024
3580
Лукс и вкус: Ресторантите в Париж с най-много звезди „Мишлен”

Още от Средновековието Париж е известен като рог на изобилието, особено що се отнася до храната. През 2024 г., когато Олимпийските игри се задават на хоризонта, френската столица се подготвя за собствените си „гурме игри”. В тях са представени всички дисциплини и категории - от японска кухня, през кулинарните шедьоври на млади, местни таланти в ресторанти със звезда „Мишлен” до популярните бистра.

Най-голямото признание за дадено място за хранене са звездите „Мишлен”. В Париж има общо 111 ресторанта, които притежават по една звезда, 16 заведения с по две звезди и 10 – с по цели три.

Тези с най-високото „отличие” в кулинарията са: „Kei”, „Plénitude - Cheval Blanc Paris”, „L'Ambroisie”, „Arpège”, „Alléno Paris au Pavillon Ledoyen”, „Le Cinq”, „Épicure”, „Pierre Gagnaire”, „Le Gabriel - La Réserve Paris” и „Le Pré Catelan”.


„Kei” носи името на шеф Кей Кобаяши. Той е роден в Нагано, Япония. Баща му е бил готвач в традиционен ресторант кайсеки (където висококачествените ястия се сервират на малки порции). Кей обаче открива своето призвание, след като гледа документален филм за френската кухня. Днес работата му граничи със съвършенството: виртуозна комбинация от вкусове и изискани презентации.


Кухнята на „Plénitude - Cheval Blanc Paris” води шеф Арно Донкел. Той влиза и излиза от кухнята, за да сподели страстта от готвенето с гостите на ресторанта. Неговите ястия ни отвеждат на пътешествие между Нормандия, родното му място, Средиземноморието и Париж. Той отделя невероятно внимание на сосовете и дресингите. Именно те трябва да се опитат първо, за да се оцени по-добре сложната ароматна вселена на всяко ястие.


В „L'Ambroisie” твори шеф Бернар Пако. Той не разкрива много за себе си, предпочита да остави готвенето да говори. Ресторантът му се намира в резиденция, украсена с антични огледала, огромни гоблени, черни и бели мраморни подове и зашеметяващи съвременни стенни панели, осветени от червени светодиоди. Безкомпромисен по отношение на съставките, който използва, Пако следва своя път – този на педантичен майстор. Неговите ястия може да изглеждат прости, но всеки елемент е уникален.


„Авторът на най-добрата готварска книга, писана някога, е майката Природа”. Това твърди шеф Ален Пасар, който води кухнята на ресторант „Arpège”. Името му се свързва със зеленчуците, за познавачите – по-конкретно с цвекло в солена кора. 100% зеленчуковото меню първоначално е считано за радикално. Днес неговата зелена философия е задължителна част от менюто на всеки ресторант. Въпреки успеха си в кухнята, готвачът се чувства най-добре в една от трите си градини в западната част на Франция. Именно там се срещат двете му професии - на кулинар и градинар. Той ходи там за вдъхновение и изследва кулинарните възможности на зеленчуците в опит да ги издигне до нещо повече от гарнитура.


Ресторант „Alléno Paris au Pavillon Ledoyen” се намира на може би най-известния булевард в света – „Шан-з Елизе”. Има огромни прозорци, луксозната обстановка, красиво подредени маси, безупречно обслужване. Главният готвач Яник Алено постигна истинска победа, като постави своя отличителен белег върху менюто от самото начало. Кухнята му е ослепителна и технична, а неговите сосове, подсилени с екстракции, заслужават специално внимание.


Неподправен стил и разкош - високи колони, богато украсени корнизи и букети от свежи цветя, всичко това обляно от мека светлина, лееща се от вътрешната градина – така може да бъде описан ресторант „Le Cinq”. Именно тук, в един от най-престижните луксозни хотели на Париж, главният готвач Кристиан Льо Скер прави своята магия година. Неговата кухня разкрива виртуозната му техника. Той не спира да отдава почит на родния си Бретан, прославяйки региона със съставки като кисело мляко, поднесено с хайвер и лаврак или осолено масло с омар. Що се отнася до десертите, майсторът Майкъл Бартосети „композира” вдъхновяваща партитура, вдъхновена от природата, като заменя захарта с плодове и мед.