Лула де Силва: Ще запазим неутралитет във войната

През януари Лула отхвърли искането на Германия да изпрати боеприпаси на Украйна

Свят
13:48 - 02 Юни 2023
1616
Лула де Силва: Ще запазим неутралитет във войната

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Бразилия ще запази неутралитет във военния конфликт между Русия и Украйна, съобщи Анадолската агенция.

"Нищо няма да се случи, докато Украйна и Русия не вземат решение, че искат мир. Ето защо Бразилия е част от групата държави, които искат да останат неутрални, за да изградят възможност за прекратяване на войната", заяви Лула след среща с финландския президент Саули Ниинистьо.

Макар че Лула осъди руската агресия и инвазия в Украйна, левият президент обеща неутралитет в конфликта, настоявайки за мирен изход от него.

"Опитваме се да формулираме възможността, когато това е подходящо за двамата президенти на Русия и Украйна, да поставим на масата предложение за мир, което трябва да бъде съгласувано и с двамата", каза Лула.

Той неколкократно подчерта необходимостта от създаването на международен блок, подобен на Г-20, за да се консолидират мирните преговори между враждуващите страни, като заяви, че Г-20 е създадена, за да спаси световната икономика след кризата от 2008 г. и че е необходима нова международна група, за да се сложи край на войната.

След участието си в срещата на върха на Г-7 в Япония Лула потвърди неутралната си позиция и увери, че води разговори с Индия, Китай, Индонезия и други страни за изграждане на блок за мирна политика в света. Лула сподели инициативата си и с лидерите в Латинска Америка.

Въпреки това бразилският президент разкритикува Съединените щати и Европа за това, че умишлено удължават войната, като доставят оръжие на украинските сили.

През януари Лула отхвърли искането на Германия да изпрати боеприпаси на Украйна.