Лумпени пробваха да пуснат кръв на протестите (ОБЗОР+СНИМКИ+ВИДЕО)

До късно през нощта хиляди скандираха "Оставка" пред Министерския съвет

Актуални новини
23:04 - 10 Юли 2020 (обновена)
7474
Лумпени пробваха да пуснат кръв на протестите (ОБЗОР+СНИМКИ+ВИДЕО)

Провокатори, внедрени сред протестиращите в подкрепа на президента, пробваха да пролеят кръв по време на днешните демонстрации в центъра на София. Във втория ден на масови протести освен привърженици на президента Румен Радев, днес по улиците на София и основно пред Министерския съвет се събраха симпатизанти на ГЕРБ. Няколко протестиращи от страната на "Дондуков" 2 пробваха да пробият полицейския кордон и да се сбият с привържениците на кабинета.

Първият екшън стана около 20,30 ч. малко след като премиерът Бойко Борисов говори пред своите привърженици пред МС. След това имаше кратки сблъсъци на бул. "Васил Левски" срещу паркинга зад храма "Св. Александър Невски", както и на кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Дондуков". Няколко души бяха задържани заради нарушаване на обществения ред.

Единият задържан е мъж с изключително агресивно поведение, който опита да нападне и да се сбие с полицаите на кръстовището на "Дондуков" и "Раковски". Той беше изнесен на ръце от униформените и вкаран в полицейски бус.

Другият задържан е изритал жестоко полицай и също е бил задържан, стана ясно на протеста. Около 21 часа група от около 400 души се разхождаше хаотично в карето между Софийския университет и паметника Левски и причакваше автобусите, с които хората от протеста в защита на правителството се изтегляше от митинга. Протестиращите от агитката на Румен Радев ги плюеха и целеха с бутилки. Полицаите получиха заповед да свалят каските, за да успокоят агресивните мъже и жени.

Първият протест започна пред Президентството. Хората там се обявиха в подкрепа на президента Румен Радев и за оставка на кабинета. Малко по-късно на контрапортест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта. 

За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета. Призив за протеста беше даден по-рано през деня и в социалните мрежи, а депутатът Маноил Манев каза, че президентът бил разединител на обществото. Тома Биков пък намекна, че протестите срещу правителството са платени от Васил Божков.


По-късно групата протестиращите пред президентството опитаха да спрат автобусите с протестиращи от другата група. Стигна се и до хвърляне на камъни срещу превозните средства. Жива верига от полиция обаче предотврати сблъсъка.

Групата протестиращи се отправи към паметника на Васил Левски, откъдето автобуси с протестиращи трябваше да се изтеглят от площада пред храм-паметник "Александър Невски".

По-късно протестиращите пред президентството блокираха "Орлов мост" за втора поредна вечер. Там почти нямаше полицейско присъствие. 

Протестиращите, които се бяха събрали пред "Александър Невски", малко след 21 часа се отправиха по бул. "Дондуков" в посока Министерския съвет. Те заявиха, че протестират срещу властта от всякакви "политически цветове" и се заканиха на следващия протест да бъдат по-организирани.

Малко след това групи протестиращи влязоха в остър сблъсък с полицията в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков". Протестиращите блокираха изцяло движението на кръстовището. Бяха спрени дори и трамваите. Полицията в крайна сметка успя да разпръсне множеството.

И в 23 часа хиляди продължаваха да скандират "Оставка" и "Мафия" пред сградата на Министерския съвет. Отново възникна напрежение, тъй като част от протестиращите започнаха да псуват полицаите.

Въпреки напрежението не се стигна до по-сериозни инциденти. Протестиращите станаха обаче по-емоционални, а полицията получи подкрепление. Служителите на реда вече са с щитове, палки и каски, въпреки първоначалното намерение на органите на реда да бъдат без подобни защитни средства. След кратко стълкновение, полицаите се върнаха на място, а протестиращите вдигнаха ръце в знак, че не искат агресия.

Пазителите на реда и малко преди полунощ се опитат да създадат разделителна линия между
протестиращите и сградата на Министерски съвет.


Снимки: Булфото