Луната има кислород за 8 млрд . души за 100 хиляди години

Проблемът е, че се намира в скалите и трябва да се превърне в газ

Мистика
21:42 - 14 Ноември 2021
4182
Луната има кислород за 8 млрд. души за 100 хиляди години

Въпросите за оцеляването и пребиваването на астронавтите на Луната са доста гореща тема за бъдещи мисии, тъй като тяхното решаване изисква огромни финансови инвестиции. Затова учените се опитват по всякакъв начин да ги решат. Особено когато се оказва, че някои ресурси, включително кислород, ще лежат точно под краката на евентуалните колониалисти на земния спътник.

През октомври 2021 г. Австралийската космическа агенция и НАСА се договориха да изпратят австралийски роувър до Луната като част от космическата програма "Артемида" за изучаване на лунни скали. Роувърът ще трябва да докаже предположението, че лунната почва може да осигури на хората кислород.

Засега е известно, че Луната има атмосфера, но тя е много разредена и се състои предимно от водород, аргон и неон. Тази газова смес не би могла да поддържа хората живи. Но изследванията до този момент доказват, че на Луната има много кислород. Той не е в газообразна форма, а се намира във финия лунен прах, който покрива повърхността на земния спътник. Ако се извлече кислородът от лунния прах, той би бил достатъчен, за да поддържа живота на астронавтите.

Лунният пейзаж съдържа разнообразие от минерали, сред които има огромно количество силициев диоксид, магнезий, окислено желязо, магнезий и алуминий. Оказва се, че всички те съдържат кислородни молекули, но не във формата, в която човешките бели дробове биха могли да го приемат.

Лунният реголит или лунен прах съдържа приблизително 45% кислород. Но този важен за хората газ е тясно свързан с минералите и за да се извлече, ще трябва да се извърши електролиза, в резултат на което от минералите ще се освободи кислород. Този процес изисква много енергия, която при съществуващите технически възможности все още не може да бъде получена.

Един кубичен метър лунен прах съдържа около 1,4 тона от горните минерали, които съдържат около 630 килограма кислород. Експерти от НАСА казват, че хората се нуждаят от около 800 грама кислород на ден, за да дишат. Тоест 630 кг кислород ще са достатъчни, за да живее един човек малко повече от две години.

Така специалистите са изчислили, че десет метра от лунната повърхност могат да осигурят достатъчно кислород, за да дишат 8 милиарда души за 100 хиляди години.