Lupa дочу: Гласят Муравей Радев за финансов министър?

Новини
13:30 - 17 Юли 2020
14583
Lupa дочу: Гласят Муравей Радев за финансов министър?

Една от най-знаковите фигури в кабинета на Иван Костов от 90-те - Муравей Радев, може да смени финансовия министър Владислав Горанов, при очаквания ремонт на правителството, дочу Lupa.bg. Твърди се, че управляващите са набелязали като резерва някогашния втори най-важен в държавата след Командира в синьото правителство заради безценния му опит в тежка икономическа и финансова криза.  

В ГЕРБ са преценили, че Радев е изключително подходящ за поста и макар и вече да не е в първа младост, притежава всички важни качества, за да изведе държавата през задаващите се трудни времена. Той пое поста на бюджетар №1, когато страната бе в колапс и изживяваше най-тежката икономическа и финансова криза през 1997-ма. Като финансов министър, Радев се справи успешно с хиперинфлацията и банкрутиралата банкова система, припомнят сини ветерани. „Муравей Радев е министърът, който реално извади лева от колапс”, хвалят го политици от различни цветове.

Навремето Радев не се уплаши да утвърди желязна финансова дисциплина и болезнени пазарни реформи, за да излезе държавата от кризата. 

Макар че отдавна напусна политиката, бившият седесар продължава да развива консултантска дейност. Думата му се чува и често управляващите го търсят за допълнително мнение във важни моменти. Самият той пък от доста време одобрява повечето политики на управляващите.

Радев се утвърди като един от най-авторитетните финансови анализатори и продължава да е сред най-търсените събеседници по темите за валутния борд, инфлацията, стабилността на лева и всичко около бюджета. 

Опитният финансист би свършил идеална работа точно сега, когато кабинетът, в какъвто и състав да е, трябва да посрещне ударите на задаващата се криза в пандемията.  

Наред с положителните си качества обаче, Радев е известен като човек с доста чепат характер и не е ясно дали би приел натоварващата и тежка роля да менажира бюджета във форсмажорни условия наесен.

Навремето Муравей Радев бе един от малкото в правителството и тесния кръг на Иван Костов, който си позволяваше открито несъгласие с тезите му и дори отказваше да изпълнява задачи, без да е убеден, че си заслужава. Бившият седесар е вълк- единак и не приема да му се спускат нареждания отгоре, припомнят работили с чепатия син министър.