Lupa.bg научи: След БМВ-тата и огнеборците искат нови автомобили!

Пожарните били стари и в окаяно състояние, жалват се служителите

Новини
14:50 - 19 Юни 2024
4772
Lupa.bg научи: След БМВ-тата и огнеборците искат нови автомобили!

Автопаркът на Пожарната бил в окаяно състояние и съвсем скоро огнеборците ще поискат нови автомобили, с които да се справят с пламъците. Lupa.bg научи, че след като МВР се обзаведе с мощни БМВ-та, родните пожарникари започнали да коментират, че на тях са нужни още повече нови автомобили. Те са им обещани чак след 5 години, показа проверка на медията ни.

Тези пожарни, с които огнеборците отиват по сигнали са пред разпадане, коментират самите служители. Те настояват за по-бързи компактни коли, с които по-лесно да стигат до възникналия пожар, защото трафикът по големите градове пречи много сериозно на големите камиони, с които сега се гасят стихии. 

Огнеборците възнамеряват да запознаят лично Бойко Борисов с проблемите со, за който те знаят, че е бивш техен колега и са сигурни, че точно заради това ще разбере тежкото положение. 

Едва преди 9 години МВР получи 67 пожарни коли, като голяма част от тях дадоха фира, а и бройката е крайно недостатъчна за цялата страна. 

Обещано

С нови 385 специализирани автомобила за пожарогасителна и оперативна дейност - лек, среден и тежък клас ще разполага Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, за да се справя с горските пожари.

Това ще бъде факт благодарение на спечелен от тях проект по Оперативна програма "Околна среда" 2021-2027 г. към Министерството на околната среда и водите.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на малко над 169 млн. лв. А договорът между екоминистъра Юлиян Попов и вътрешния Калин Стоянов бе подписан на церемония във ведомството на Попов.

Кога обаче тези пожарни ще се появят при огнеборците, никой не знае. Проектът трябва да се изпълни до 5 години, показа проверка на Lupa.bg.

Освен специализираните 385 автомобила, ще бъдат доставени и 67 мобилни системи за гасене на пожари, 6000 броя лични предпазни средства и допълнително оборудване , ще бъдат подготвени 26 860 души от цялата страна как да реагират при пожар след преминаване на обучение и др.

Колко души обаче ще загинат в пожари за тези 5 години, питат се огнеборците.