LUPA.BG от олимпиадата в Токио: COVID мазало, японците се дънят яко

Спорт
14:46 - 21 Юли 2021
6958
LUPA.BG от олимпиадата в Токио: COVID мазало, японците се дънят яко

Чрез обектива на спортен фотограф №1 на България Любомир Асенов Lupa.bg първи сред българските медии предава за своите читатели от епицентъра на Олимпийските игри в Токио, които ще бъдат открити само след 48 часа. Противно на очакванията за железен ред и организация на японските домакини, в навечерието на игрите цари неописуем хаос, а епидемичната ситуация заплашва да прати най-голямото спортно събитие в света по дяволите.

На летището в столицата на Страната на изгряващото слънце се вият неописуеми опашки от хиляди изнервени спортисти, журналисти, официални лица и фенове. Въпреки опасността от зараза хората са натъпкани по десетина на квадратен метър, като нито са осигурени преводачи, нито служители, които да ги упътят накъде да се насочат.

Създадени са мобилни пунктове за проверка на ваксинационни сертификати и PCR-тестове, но проверката на всеки пътник отнема безумно много време. След копиехвъргач от Перу на опашката се нарежда например гимнастичка от Русия, а документите ги гледат местни азиатци без капка понятие какво държат в ръцете си.

На този фон хич не изглеждат нелогични опасенията, че игрите може да бъдат отложени отново или напълно отменени. Председателят на организационния комитет Тоширо Муто не изключи пускане на кепенците поради повишаващия се брой случаи на коронавирус през последните 24 часа.

"Не можем да знаем какво ще се случи с броя на положителните тестове, така че ще продължим да наблюдаваме ситуацията. Ще продължим и да водим дискусии с всички засегнати. Целта е да реагираме в момента, в който има някаква промяна", каза Муто след заседанието на МОК в Токио.

В Япония решиха миналия месец, че няма да допускат зрители на Олимпийските игри, за да минимизират опасността от създаване на огнище на COVID-19. Спонсори пък няма да присъстват на церемонията по откриването.