Lupa.bg позна: БНР остана без шеф

СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради спирането на "Хоризонт"

Актуални новини
14:20 - 17 Октомври 2019
2603
Lupa.bg позна: БНР остана без шеф

Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов. Членовете гласуваха единодушно отстраняването му, като обясниха, че той не се е справил със ситуацията. И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември, каза шефът на СЕМ София Владимирова. Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни, каза тя.

Още вчера Lupa.bg прогнозира, че Костов ще бъде отстранен от поста.

Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов беше взето на 9 октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева. СЕМ даде и 5-дневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си. 

За да бъде прекратен предсрочно мандатът му днес, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.

От своя страна генералният директор на БНР Светослав Костов не смята, че със спирането на "Хоризонт" е извърешно сериозно нарушение, тъй като останалите програми на общественото радио в това време са излъчвали. 

Костов оспори пред регулатора причините, с които се гласува отстраняването му от поста. ​

Темата за натиска върху журналисти не фигурира в мотивите на СЕМ, които включват двете санкции, наложени от СЕМ на БНР преди две седмици. Радиото бе глобено с максималния възможен размер, 7000 лв., за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване, както и с други 20 000 лв. за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Регулаторът даде на Костов срок, посочен в Администартивно-процесуалния кодекс, според който в рамките на пет работни дни той може да изпрати до СЕМ своите възраждения по мотивите за отстраняването му.

Отговорът на Костов е изпратен от радиото в понеделник. Генералният директор не приема спирането на програмата за голямо нарушение. Той е написал, че не е знаел за петчасовото преустановяване на сигнала, а с главния инженер е общувал с електронна кореспонденция.

Генералният директор на БНР също е протестирал и включването във връчения му документ и на нарушението, извършено в мандата на предшественика му Александър Велев - когато по "Хоризонт" прозвучаха имената на заподозрения за тероризъм непълнолетен в Пловдив.