Lupa.bg позна: Четирима се борят за шефското кресло на "Позитано"

Политика
21:45 - 10 Септември 2020
6586
Lupa.bg позна: Четирима се борят за шефското кресло на "Позитано"

Окончателно четирима са кандидатите за шефския пост в БСП, след като тази вечер приключи последното събиране и обявяване на избирателните списъци и изборните книжа за вота в събота. Както Lupa.bg по-рано ви информира, двама от обявилите преди дни, че се отказват от битката - Красимир Янков и Валери Жаблянов, всъщност са надхитрили червената система и отводите им са били само пожелателни. Днес те не са депозирали писмено тези си намерения и така остават в бюлетините, както и техните застъпници срещу основните конкуренти Корнелия Нинова и Кирил Добрев. 

Единственото Георги Тодоров спази решението си и се отказа от надпреварата. По наша информация обаче и Жаблянов, и Янков ще призоват още утре техните симпатизанти да не участват в избора, за да бъде той провален и да не събере необходимите 50% + 1 гласове, за да бъде признат за легитимен.

Броят на социалистите, които имат право да участват във вота, са около 80 хиляди души, съобщиха от партийната Централна избирателна комисия. Точният брой ще бъде обявен непосредствено преди вота.

"Моето впечатление от обиколките в последния месец е, че членовете на партията категорично и масово искат да упражнят правото си на глас в пряк избор. Не разбирам другите кандидати защо се страхуват от това народът да се произнесе", каза настоящата лидерка Корнелия Нинова.

В събота гласуването ще продължи от 7 сутринта до 19 вечерта в 1140 избирателни секции. Бюлетините имат сериозна защита и ще се събират в непрозрачни урни. Подготвени са и мобилни секции, които ще стигнат до най-отдалечените и трудно достъпни места.