Lupa.bg позна! Радев намери виновник за резила със Зеленски

Пламен Узунов е първият понижен след шамара

Политика
18:44 - 08 Юли 2023
15568
Lupa.bg позна! Радев намери виновник за резила със Зеленски

Както Lupa.bg вчера първи предупреди, епичното унижение на Румен Радев при срещата с украинския президент Володимир Зеленски доведе до спешни рокади в президентската администрация. Пламен Узунов е преназначен от секретар на президента в обикновен съветник.

Пламен Узунов бе назначен за секретар по правни въпроси и антикорупция през 2017 г., като продължи да изпълнява тази длъжност и във втория мандат на президента Радев. Сега обаче той е понижен в съветник по правните въпроси. 

Узунов е от т. нар. квота на "зелените чорапи" в Президенството. Макар и униформен, той не е бивш военен, а полицай от крими отдела в Пловдив.

Преназначението на Узунов съвпада с назначението на бившия министър на правосъдието в служебното правителство на Гълъб Донев - Крум Зарков, като секретар на президента по правни въпроси. Заради новия си пост той напуска Националния съвет на БСП, тъй като според Кодекса на труда не може да работи в администрацията и да заема пост в ръководен орган на партия.

При разпускането на служебното правителство на Гълъб Донев през юни месец стана ясно, че част от служебните министри в кабинета ще бъдат назначени като секретари и съветници на президента. 

Вероятно предстоят още "изненадващи" промени.