Lupa.bg пресметна: Около 150 лева излиза зимнината тази година

Актуални новини
12:23 - 16 Септември 2021
3321
Lupa.bg пресметна: Около 150 лева излиза зимнината тази година

Години наред зимнината е запазена марка на много българи. През септември обикновено е времето, когато се правят домашни лютеници, туршии и други за зимата. В магазините вече има голямо разнообразие на такива продукти, до както се казва- няма по-вкусно от домашното. 

Lupa.bg пресметна, че традиционната зимнина за средно количество от 15 буркана излиза между 130 и 150 лева в зависимост от продуктите. В това число влизат домашна лютеница, кисели краставички, туршия, печени чушки и консервирани домати. В тази цифра не влиза токът. Като прибавим и него, крайната цена за зимнина излиза наистина солена.

Тази година цените на продуктите за зимнина са доста по-високи и съответно зимнината излиза по-скъпо. Оранжерийните домати вече струват 1,72 лева на едро, като увеличението е със 7,5 на сто за седмица. Преди година те са стрували 1,53 -1,60 лева за килограм.

Още по-драстично е поскъпването на червения пипер - другата основна суровина за лютеницата, през последната година. В момента на борсите и тържищата в страната зеленчукът се търгува срещу 1,87 лева за килограм, докато година по-рано цената на едро е била 1,31 лева за килограм.

Олиото също е с близо 30 на сто по-скъпо спрямо средата на септември 2020 г.