Lupa.bg провери: Вальо Топлото vS Прокуратурата 2:2, следват продължения и дузпи!

Валентин Димитров "се пържи" още в съда след фаталните за него 13 години

Новини
17:15 - 17 Октомври 2024
1646
Lupa.bg провери: Вальо Топлото vS Прокуратурата 2:2, следват продължения и дузпи!

Към октомври 2024 г. съдебната сага около Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, продължава след повече от 13 години процеси, показа проверка на Lupa.bg. Битката му с прокурорите върви към продължение и дузпи след 2:2 в редовното време, при спечелени две дела за прокурорите и две оправдателни присъди в полза на бившия шеф на "Топлофикация - София".

Последната му присъда е за пране на пари, свързана с присвояването на 10 милиона лева от „Топлофикация София“. На първа инстанция, той е осъден на 7 години затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от право да заема държавни постове за 6 години. Въпреки че прокуратурата настояваше за 10-годишна присъда, съдът взе предвид продължителността на делото при определянето на наказанието. Също така, от Димитров бяха конфискувани 19 милиона лева в полза на държавата.

Това е второто осъдително решение срещу него, като предишни дела за безстопанственост и валутни престъпления не доведоха до по-тежки присъди​.

През годините Валентин Димитров (Вальо Топлото) беше обвиняем по няколко дела, свързани с „Топлофикация София“, като част от тях бяха спечелени от него, докато други завършиха с осъдителни присъди.

Ето обзор на най-важните съдебни процеси:

Дело за пране на пари (2024):

Резултат: През 2024 г. на първа инстанция е осъден на 7 години затвор и глоба от 20 000 лв., както и конфискация на имущество за 19 млн. лв. Прокуратурата настояваше за 10-годишна присъда​. (Загубено дело).

Дело за безстопанственост (2012):

Резултат: През 2012 г. Вальо Топлото беше осъден на 3 години затвор за безстопанственост, свързана с луксозни лични покупки за сметка на „Топлофикация София“ (като синьо сирене и джакузи)​. (Загубено дело).

Дело за валутни престъпления:

Резултат: Делото за валутни престъпления беше прекратено още на първа инстанция, което означава, че Вальо Топлото го спечели​. (Спечелено дело).

Дело за източване на „Топлофикация“:

Резултат: През 2012 г. Апелативният съд го оправда по обвиненията за източване на дружеството​. (Спечелено дело).

Общо:
Спечелени дела: 2 (валутни престъпления, източване на „Топлофикация“).
Загубени дела: 2 (пране на пари, безстопанственост).
Този преглед показва смесен резултат за Димитров, като той има както спечелени, така и загубени съдебни битки.

Основният прокурор, който изигра ключова роля в делата срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото), беше Божидар Джамбазов. Той бе прокурор по делото за пране на пари, както и по някои от другите обвинения, свързани с "Топлофикация София". Джамбазов е един от най-публично известните прокурори, които активно се занимаваха с тези дългогодишни съдебни процеси.

В някои от делата, които касаят финансовите престъпления и безстопанствеността, са участвали и други прокурори, но Божидар Джамбазов е най-често свързван с водещите дела срещу Димитров. През годините процесите преминаха през различни етапи и инстанции, което включваше и участието на няколко съдебни екипа и прокурори.

Прави обаче впечатление, че Вальо Топлото е победител в по-важните и тежки за него дела.

Lupa.bg ще продължи да следи битката на "героя на Прехода" срещу правосъдната система.