Lupa.bg разбра: Подготвят амнистия на затворници, няма място по пандизите

Новата сграда в Самораново не може да поеме всички бандити

Новини
14:54 - 30 Април 2024
4166
Lupa.bg разбра: Подготвят амнистия на затворници, няма място по пандизите

Затворници да бъдат помилвани и пуснати на свобода се обсъжда в момента на политическо ниво, заради липсата на място в родните затвори. Lupa.bg научи, че тази идея се е формирала преди повече от две години, но до този момент никой не смее да поеме отговорността - да се нагърби и да пусне навън опасните престъпници. 

Стана ясно, че новият модерен затвор в Самораново ще облекчи положението, но той не решавал проблемите. 

Следствените арести също са пълни и поради тази причина дори опасни рецидивисти се освобождавали след поредното престъпление.

Новият затвор, и то без решетки, вече е факт (виж снимката). Той се намира в покрайнините на дупнишкото с. Самораново и ще приюти 400 лишени от свобода от септември. Те ще се намират в изключително добри битови и материални условия. Това е първият затвор, построен у нас от над 60 г. Изграждането му, което е с помощта на Норвежкия финансов механизъм, се смята за голям успех. Причината е, че страната ни е била осъждана за лошите условия в местата за лишаване от свобода.

Lupa.bg научи, че повечето затворници от Софийският централен затвор се надявали да бъдат преместени там, но само малцина ще имат този шанс. 

Амнистията се дава само със закон.

Амнистията е закон, с който се прави преоценка на дадени извършени деяния, като се заличава престъпния им характер или като се освобождават от наказателна отговорност лицата, които са ги извършили, макар и да се запазва престъпния характер на деянията.

Амнистията се отнася до престъпни прояви, които са извършени до нейното приемане от НС. Деянията, обхванати от закона за амнистия са престъпни при своето извършване, и запазват този свой характер и за в бъдеще. По това амнистията се различава от декриминализацията, която действа само за в бъдеще време.

Действие на амнистията.

Тя освобождава лицата, извършили деяния, обхванати от нея, и от последиците на осъждането, престават автоматично да се третират като осъждани. Реабилитацията не е пречка лицето да бъде амнистирано – приложение при непълната реабилитация.