Lupa.bg разкри: Болниците само с по 5 защитни облекла срещу Covid-19

Здравни работници готови да напуснат заради липсата на качествено оборудване

Ексклузивно
15:43 - 25 Февруари 2020
6960
Lupa.bg разкри: Болниците само с по 5 защитни облекла срещу Covid-19

ВМА е единствената болница, подготвена да приема пациенти с коронавирус, твърдят пред Lupa.bg здравни работници. Другите лечебни заведения имат оскъдно количество защитно облекло, което персоналът се чуди как да използва.

„Все още нямаме никакви инструкции за заразата Covid-19​​​​​​​. Нямаме даже предпазно облекло”, разказват пред наш репортер медицински сестри, пожелали анонимност. Техни колежки споделят, че са им доставени 5 защитни облекла, 4 маски и 4 чифта очила, които трябва да се ползват от 6 души. „Как да си ги разпределим?! Чоп ли да хвърляме?”, негодуват те.

В курортите положението е още по-страшно. Там медиците разполагат само с ръкавици и маски, които не помагат срещу вируса. С тях лекарите преглеждат по 40 човека на ден, предимно чужденци.

Заради тези нередности част от здравни работници се готвят да напуснат. Те се страхуват да не се заразят, докато лекуват.

Иначе премиерът Борисов на заседанието на Съвета по сигурността обеща да набави над 8000 облекла. Засега обаче бройката още не е стигнала 1000.

"На всички гранични пунктове разполагаме оборудвани граничари. Където няма мобилни камери, с термометри. Поддържаме връзка с всички държави, наблюдаваме ситуацията... Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок. Ще бъде разиграно как двама заразени ще бъдат транспортирани и поставени под карантина”, каза вчера министър-председателят.

Учението на летище "София" обаче днес започна с фрапираща грешка. Въпреки изричните препоръки на Световната здравна организация, на българския новосъздаден щаб и лекарските предупреждения, тренировката показа недомислени действия. 

Малко след 09,00 часа на аерогарата в столицата "кацна" самолет от Истанбул с 2 "заразени" с коронавируса туристки. Те бяха поети от медицински лица със защитно облекло, маски и очила. Паспортите им обаче бяха взети от техен колега граничар с голи ръце, въпреки че в този момент се отвеждаха в отделен салон за уточнение на състоянието и дестинацията, от която идват. Полицаят бе снабден с хирургическа маска, но не и с ръкавици.