Lupa.bg разкри: Георги Марков спасил Цвета от резила с "БрекзиД"

Новини
16:00 - 23 Декември 2019
12347
Lupa.bg разкри: Георги Марков спасил Цвета от резила с "БрекзиД"

Бившият конституционен съдия Георги Марков, а не пиарите, е спасил парламентарната шефка Цвета Караянчева от лингвистичния гаф, научи ексклузивно Lupa.bg. В събота ВИП-герберката оповести, че думата на 2019-а е „БрекзиД“, с което предизвика ожесточени коментари в социалните мрежи.  Часове след като "БрекзиД" обиколи социалните мрежи Караянчева обясни, че не е неграмотна, а това било просто заигравка с името на британския премиер Борис Джонсън.

„Остроумното измъкване от конфуза измисли проф. Марков, тъй като пиарите дълго време не можаха да се досетят за нещо убедително. Затова той се намеси, както обикновено, с интелигентно решение.”, разказаха запознати с неприятната ситуация.   

Караянчева озвучи окончанието на термина „Брекзит” по време на обзорни интервюта с водещи български политици и други публични личности в „Дарик радио”. Един от въпросите към всеки от тях беше да определят кои са техните "думи на годината" за 2019 и 2020 година. Всеки от гостите записваше своите думи върху два големи бели листа на една от стените в радиото. Тъкмо там Цвета Караянчева написа, че за нея думата за отминаващата година е "БрекзиД".

Последва вълна от иронични коментари. Един от първите, които отбеляза грубата грешка, беше независимият общински съветник  Борис Бонев. Негови фейсбук приятели доста остро се подиграха на Цвета Караянчева. 

Малко по-късно шефката на парламента реши да обясни защо се е спряла на подобно изписване на Брекзит. „Главно „Б“ и главно „Д“, Boris Bonev! БрекзиД във варианта на Борис Джонсън! В една дума инициалите на Борис Джонсън и напускането на Великобритания. Това е вярната дума, а не Брекзит, защото без Борис Джонсън, той би бил невъзможен! Предложих малко повече символизъм! И закачка с всички, които писаха след това на таблото на „Годината“ на „Дарик“! Радвам се, че някой го забеляза. Но жалко, че не схвана хумора и символите, Boris Bonev", написа Караянчева.

Скоро след уточнението Бонев написа следното: „Извинявам се на г-жа Караянчева. БрекзиД е имало по-дълбок смисъл“.

Подобна нелепа случка се разигра и преди три години, когато г-жа Караянчева демонстрира сериозни пропуски по география. Тогава от парламентарната трибуна все още като редови депутат тя заяви, че столицата на Китай - Пекин се намира във Виетнам. А след това влезе в дълги обяснения защо е направила това, като намеси Путин, Буш и международните борси.

"Скъпи приятели, тия дни волю-неволю, се присъединих към компанията на политиците, прочули се с лапсуси. Не съм блондинка под прикритие, Васко Нубиеца не го познавам, нито съм седяла на един чин с Черната Златка, още по-малко се чувствам като Магелан, тръгнал на околосветско плаване от Европа за Азия в западна посока", написа през 2016 г. Караянчева в социалните мрежи.

"Имах отличен по география в училище и силно се надявам, че братският китайски народ ще ми прости „трансфера" на Пекин във... Виетнам, който в момент на афект допуснах от трибуната на парламента. Станалото-станало. Гафът си е гаф и няма да го замазвам със задна дата. "Дума дупка не прави", е рекъл народът. Но, както се вижда, на медиите дава хляб напоително да се упражняват с пиперливи коментари за /не/компетентността на политиците, особено в събота и неделя, когато „народните измамници", пардон избраници, както казват в един сутрешен блок, почиват. Утешителното е, че подобни нелепи грешки, за разлика от тези на Путин и Буш, например, нито сриват международните борси, нито застрашават световния мир. В крайна сметка, човек трябва да се разкайва не за думите, а за мълчанието си", защити се Цвета Караянчева. 

Дано все пак заради подобни лапсуси и символики в думите, които само тя разбира, г-жа Караянчева не вкара България във война с някоя страна, казват си хората.