Lupa.bg рови: Деси Иванчева със силен гръб в съдебната система или я ползват като бухалка?

Бившата кметица се държала нагло в затвора в Сливен

Новини
13:05 - 15 Май 2024
8402
Lupa.bg рови: Деси Иванчева със силен гръб в съдебната система или я ползват като бухалка?

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева имала много сериозни връзки в съдебната система, шушукат жени от Сливенският затвор. Lupa.bg научи, че скандалната личност си е навлякла омразата на другите лишени от свобода с наглото отношение и увереността, че е много повече над всички там. 

Иванчева имала като близък човек само една жена лишена от свобода, която й се водила по акъла, но било силно да се каже, че тя й е приятелка. 

Интересното е, че до този момент Деси Иванчева попада все на известни съдии, които са неудобни на отделни политически кръгове и трябва да бъдат атакувани. Именно с нейният случаи в медиите се дискутира случая със случайния подбор на съдиите, но на лишената от свобода се падат все съдебни шефове и всички в системата вече се съмняват, че нещата са нагласени. Не е ясно дали Иванчева има силни хора в съдебната власт, или просто ползват нея и нейното положение за разправа с магистрати. 

"Усещал съм натиск от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Цяла политическа партия, изпълнителното й бюро, ми поиска оставката. Ето това е натиск - съдебен и политически, на който съм бил подложен", казва съдия Георги Ушев, който е шеф на закрития Апелативен специализиран съд.

Магистрати смятат, че Ушев е "случайно избран", за да може веднага да бъде атакуван. Още при разпределението от самата Иванчева във Фейсбук и други магистрати започват негативни коментари за магистрата, които би трябвало да наклонят решението му в полза на скандалната кметица. Искан му е отвод, но той отказва да си го направи.

В момента Георги Ушев е натискан и по казуса с Нотариуса. той е съдията, оправдал на първа инстанция Мартин Божанов през 2006 г. за кражба на дело от Върховния касационен съд (ВКС). 

Делото на Иванчева срещу затвора пак се радва на "съдия началник".  То е разпределено ръчно на съдия Мария Шишкова, която е бивш заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров. Това повдига много въпроси, защото обикновено делата се разпределят електронно на случаен принцип.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Мария Петкова Шишкова от заеманата длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура, считано от датата на вземане на решение на Съдийската колегия на ВСС за преназначаването й на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Пловдив.

Ще има ли натиск върху Шишкова, която в момента също е един от неудобните на политическита система магистрат. 

След края на мандата на Цацаров тя отиде да правораздава в пловдивския окръжен съд, където бе зам.-председател. След това по нейно желание бе преместена от Висшия съдебен съвет в административния съд в столицата.

Десислава Иванчева беше арестувана показно през април 2018 г. и обвинена в получаване на подкуп по времето, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. Това стана след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Въз основа на неговите показания за поискан подкуп, Иванчева беше осъдена на 6 години затвор.

Сега осъдената за корупция Иванчева ползва т.нар. помпичка, за да може да диша. Състоянието ѝ трябва да се следи регулярно, но трудно и бавно тя стига до нужните ѝ специалисти, посочват от "Зелен Младост".