Lupa.bg се чуди: Сръбските власти ще погнат ли Цветан Василев?

Делото в България се гледа задочно, защото няма сила да задържи богаташа

Новини
15:00 - 24 Октомври 2024
4495
Lupa.bg се чуди: Сръбските власти ще погнат ли Цветан Василев?

Цветан Василев е свързан със значителни дългове за газ в размер над 3,6 млн. лева (към месец октомври) в Сърбия, най-вече чрез неговото участие в стъкларския завод в Парачин, показа проверка на Lupa.bg. Всички в западната съседка се питат защо властите там все още си дават "пас" за сериозни мерки срещу банкерът-беглец, който продължава да се чувства недосегаем както в Сърбия, така и в България.

Заводът беше натрупал общи дългове в размер на около 30 милиона евро, но постепенно богаташа успява да закърпи положението, а служителите и синдикатите са изразили недоволство от неуправляемото финансово състояние на предприятието. Те настояват или за уреждане на дълговете, или за предаването на собствеността на сръбското правителство.

Няколко пъти е бил изразен обществен натиск върху Василев да поеме отговорност за ситуацията, но това така и не се случва.

През годините, сръбският президент Александър Вучич също се е изказвал остро по въпроса, подчертавайки, че Василев дължи около 20 милиона евро и изисквайки ясно решение на въпроса. Въпреки тези трудности, Василев е запазил инвестицията си в Парачин и дори е бил похвален от бившия президент на Сърбия Томислав Николич за усилията по модернизацията на завода, макар че фабриката продължава да е изправена пред значителни финансови предизвикателства.

Цветан Василев, бившият собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), продължава да живее в Белград, Сърбия, където се укрива от българското правосъдие след фалита на банката през 2014 г.

Той е обвинен в България за длъжностно присвояване и пране на пари, но Сърбия не го екстрадира въпреки продължаващите усилия на българските власти. През 2024 г. бе издадена нова европейска заповед за ареста му, но Василев продължава да живее свободно в Сърбия, използвайки правните си възможности за защита срещу екстрадиция​

Той е основен обвиняем в делото за фалита на КТБ, който е най-големият банков скандал в новата история на България.

Заводът е важен работодател в региона и произвежда амбалажно стъкло за Сърбия и съседните страни. Инвестициите, направени от Василев и консорциумът „Глас Индъстри“, включват модернизация и разширяване на производствените мощности на завода, което е довело до създаването на нова линия за производство на бутилки и буркани с капацитет от 180 милиона единици годишно.

През септември и октомври 2024 г. състоянието на фабриката за стъкло в Парачин, свързана с Цветан Василев, остава нестабилно.

Съобщава се, че заводът е изправен пред сериозни финансови проблеми, като натрупаните дългове възлизат на над 220 милиона динара (около 3,6 милиона лева) за газ. Сметките на предприятието са блокирани, което води до спиране на подаването на газ и застрашава производството, както и бъдещето на около 850 работници. Проблемите с плащанията също предизвикаха синдикални оплаквания до сръбското правителство, но засега не са намерени устойчиви решения.

Заводът е важен за местната икономика, но проблемите с дълговете, натрупани през последните години, доведоха до обявяване на процедура по фалит. Търговският съд в Крагуевац откри процедура по несъстоятелност, като длъжниците на фабриката трябва да изпълнят задълженията си в рамките на 60 дни. Според някои източници, фабриката може да бъде придобита от нови инвеститори, но това все още не е потвърдено.

През годините заводът претърпя множество кризи, като дълговете към доставчиците на газ и електроенергия са основен проблем, а продажбата на предприятието се обсъжда като възможен изход​