Лясковец взима къщата на будителя Цоньо Калчев

Актуални новини
12:30 - 11 Януари 2022
2168
Лясковец взима къщата на будителя Цоньо Калчев

Община Люсковец придобива чрез дарение родната къща на бележития поет и народен будител Цоньо Калчев в Джулюница. Калчев е автор на текста на една от най-популярните български детски песни „Сладкопойна чучулига“.

Собствеността се прехвърля от културно-просветното сдружение „Клуб Велико Търново“, което няма възможност да възстанови постройката в автентичния й вид, предаде „Борба”.

Местният парламент във винарското градче гласува имотът, който е пред рухване, да стане общински, а администрацията да се ангажира с каузата постройката да се реставрира и превърне в културен обект, привличащ туристи и посетители.

Предложението за прехвърляне на собствеността бе на общинския съветник Тодор Тодоров. Той изтъква, че в новия програмен период, през който България ще може да се възползва от еврофондовете, общините ще имат право да кандидатстват за безвъзмездно финансиране на проекти за възстановяване на културни обекти.

Процесът по приемане и актуване на имота трябва да бъде финализиран до 28 февруари. До 30 март пък кметицата д-р Ивелина Гецова следва да представи пред местния парламент писмено становище относно възможностите на общината да реставрира постройката и да я доведе до експлоатационно годен вид, позволяващ в нея да се провеждат културни и просветни събития.

Къщата обедини джулюнчани, които подеха инициатива за събиране на средства за възстановяването й. Идеята им бе да закупят имота и да го дарят на библиотеката във Велико Търново, която да го превърне в музей. Каузата им постигна частичен успех – осигуриха 2500 лв. за сделката, но реставрирането така и не се случи.

Жителите на селото са категорични, че бележитият поет не бива да остане в забрава, и вярват, че този път мисията за неговото увековечаване ще бъде завършена.

Над три десетилетия Цоньо Калчев работи като учител в Джулюница, където разкрива вечерно училище за възрастни и води активна читалищна дейност. Литературният гений води тежък живот, обременен от недоимък и грижи по многолюдното си семейство. През последните 16 години от живота си е прикован към легло заради парализа, но въпреки това продължава да твори.