Лятно слънцестоене 2024 г. - най-ранното от 228 г.

Тази година най-дългият ден е на 20 юни

Любопитно
20:15 - 19 Юни 2024
18611
Лятно слънцестоене 2024 г. - най-ранното от 228 г.

На 20 юни 2024 г. за първи път от 228 години лятното слънцестоене ще настъпи по-рано на Земята. Събитието, което обикновено се случва на 21 юни, когато северният полюс на Земята достигне своя максимален наклон към слънцето, ще се случи ден по-рано тази година, в 8:50 ч. GMT.

Това не е просто аномалия, а начало на тенденция, която ще продължи през следващите 72 години, премествайки датата на слънцестоенето по-рано на всеки четири години. Но какво се крие зад този удивителен феномен?

Тъй като Земята се върти около Слънцето, създава не само цикъла на деня и нощта, но и по-големи времеви цикли като слънцестоене и равноденствие. Земната ос, наклонена на 23,5 градуса, определя тези моменти, когато преживяваме най-дългия ден или най-късата нощ в годината.

В южното полукълбо, когато на север е лято, настъпва зимното слънцестоене – най-късият ден в годината. Но тази година северното полукълбо ще види най-дългия си ден малко по-рано, по-точно на 20 юни.

Последният път, когато лятното слънцестоене беше толкова рано, Джордж Вашингтон беше президент на Съединените щати и Френската революция бушува в Европа. Оттогава много се е променило, но защо слънцестоенето се връща към историческите си корени?

Отговорът се крие в григорианския календар, който използваме за проследяване на времето. Годишният цикъл на Земята около Слънцето е приблизително 365,242189 дни, но за удобство закръгляме това число до 365 дни в нормална година и добавяме един допълнителен ден на всеки четири години, за да компенсираме разликата.

Системата за високосна година в григорианския календар има своите тънкости. Ако една година завършва на "00", тя се счита за високосна само ако се дели на 400. По този начин 2000 е била високосна година, но 1900 не е била. Тази малка корекция позволява да поддържаме точността на календара в съответствие с космическите ритми.

Така че тази година лятното слънцестоене ще настъпи с около 45 минути по-рано, отколкото през 2020 г. Тази тенденция ще продължи до 2096 г., когато слънцестоенето ще се случи отново на 20 юни, но в 06:32 сутринта по Гринуич. След това очакваме да се върнем към по-късни дати, когато календарният цикъл се нулира.