Лявата коалиция готви отмяна на пенсионната реформа на Макрон

ЕС
16:58 - 23 Юли 2024
1609
Лявата коалиция готви отмяна на пенсионната реформа на Макрон

Лявата партия "Непреклонна Франция" обяви във вторник законодателни стъпки, които целящи да  отмени пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, включително увеличението на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

"Национален сбор" (НС) бързо предложи подкрепата си за законодателството, предложено от Лявата партия "Непреклонена Франция" (НФ), потенциално увеличавайки шансовете си за спечелване на парламентарно одобрение.

Отмяната на пенсионната реформа, подписана миналата година и насочена към защита на държавните финанси и повишаване на производителността, е ключова цел на левия лагер, който се очерта миналия месец като най-силната парламентарна сила след предсрочни избори .

Но левият лагер не успя да получи мнозинство на изборите, оставяйки го зависим от подкрепата на други законодатели, за да прокара всяко ново законодателство.

"Днес ще представим законово предложение за отмяна на пенсионните реформи", каза Матилд Пано, която оглавява групата депутати от НФ в Националното събрание, пред радио France Inter.

Решението на Макрон да използва специални конституционни правомощия за увеличаване на възрастта за пенсиониране и премахване на някои полезни правила за определени категории длъжности доведе до бурни улични протести миналата година.

"Национален сбор" (НС) на Марин Льо Пен също проведе кампания за намаляване на възрастта за пенсиониране, докато центристкият блок на Макрон и други дясноцентристки политици заявиха, че ще се противопоставят на подобен ход.

Този законопроект няма да мине без гласовете на "Национален сбор". И като се придържаме към нашата програма, ние ще гласуваме за него", каза говорителят на НС и депутат Лоран Якобели пред BFM TV.

"Вашият закон ще мине благодарение на нас... и ще трябва да го кажете високо и ясно", каза той.

Членовете на лявата коалиция обаче може да не участват в гласуване, което може да мине само с подкрепата на техния десен враг.

Докато левите партии са казвали много пъти, че са обединени в решимостта си да намалят възрастта за пенсиониране, партньорите на LFI в коалицията Нов народен фронт - която включва социалистите, зелените и комунистите - може да избягват гласуване, което може да мине само с подкрепата на техния десен враг.

Законопроектът, който е малко вероятно да бъде гласуван преди септември, няма да мине само с подкрепата на депутатите от LFI и НС.

Франция е в състояние на парламентарна безизходица след решението на Макрон да свика изборите, като сегашното правителство вероятно ще изпълнява функциите си през лятото като правителство в оставка