Льо Пен обвини Макрон за политическото блато във Франция

Актуални новини
14:50 - 10 Юли 2024
1736
Льо Пен обвини Макрон за политическото блато във Франция

Левият алианс на Франция и центристкият блок на президента Еманюел Макрон се опитват да съставят правителство, докато лидерката на крайната десница Марин Льо Пен днес заяви, че Макрон е създал "блато" и хвърли вината за политическата безизходица изцяло върху него, предаде Ройтерс.

Неочакваният резултат в неделя от предсрочните избори във Франция, на които левият "Нов народен фронт" изненадващо спечели, макар и без абсолютно мнозинство, потопи Франция в несигурност без да има ясен път към стабилно правителство.

Всяко правителство - ляво, центристко или кабинет, основаващ се на по-широка коалиция, може бързо да стане жертва на евентуален вот на недоверие от страна на опозицията, ако не си осигури достатъчно солидна подкрепа.

"Днес се намираме в блато, защото никой не може да разбере откъде ще дойде премиерът и каква политика ще се води за страната", каза пред журналисти лидерката на крайната десница Льо Пен, пристигайки в парламента.

Макрон, чийто мандат приключва през 2027 г., свика парламентарните избори, след като партията му беше разгромена от крайната десница на изборите за ЕС миналия месец. Той беше заявил, че това ще изясни обстановката, но то не се случи.

"Най-малкото, това не е голям успех за Еманюел Макрон", отбеляза саркастично Льо Пен.

На фона на тези предупреждения рейтинговите агенции, финансовите пазари, Европейската комисия и партньорите на Франция от еврозоната следят отблизо дали безизходицата може да бъде преодоляна, отбелязва Ройтерс.