Любчо Нешков: Балканският регион ще се разтресе, българските политици да вземат мерки!

В Северна Македония се наблюдава директна сръбска намеса, заяви журналистът

Свят
18:57 - 06 Март 2024
5962
Любчо Нешков: Балканският регион ще се разтресе, българските политици да вземат мерки!

"Българските политици носят историческа отговорност пред целия европейски континент. Албания иска да се отдели от Република Северна Македония. Отделянето де факто означава РСМ да бъде предадена под контрола на Сърбия", каза журналистът Любчо Нешков по повод новото напрежение по оста със Северна Македония, след като Пендаровски заяви, че македонското малцинство в България е малтретирано с десетилетия.

"Пендаровски ни казва, че този македонистки проект обслужва чужди интереси, в случая - сръбски. От друга страна е поредното доказателство, което българската държава получава, за да ѝ се напомни, че носи отговорност да предупреди и предотврати рисковете от тези проекти, които могат отново да дестабилизират региона", предупреди журналистът.

"Целият регион е изправен пред сътресения и рискове", алармира в "Лице в лице" Нешков.

И посочи, че в РСМ се наблюдава директна сръбска намеса. Нешков припомни, че Европейският парламент е възроптал и приел специална декларация срещу президента на Сърбия - Александър Вучич.

"Дълбоко тежко антиевропейско поведение. Сегашното ръководство на РСМ, член на НАТО, покани Сергей Лавров (бел. ред министърът на външните работи на Русия). Техният външен министър се ръкува и му даде трибуната", напомни журналистът, като подчерта, че подобна случка е недопустимо да се случи в държава, която е член на НАТО.