Любенов, убил французин с поршето си, остава в ареста

Магистратите изтъкнаха, че Димитър е карал пиян и дрогиран

Актуални новини
10:59 - 23 Март 2023
1425
Любенов, убил французин с поршето си, остава в ареста

Димитър Любенов, убил при катастрофа с мощния си джип "Порше Панамера" през септември 2022 г. французин на Околовръстното в София, остава в ареста. Това реши Софийският апелативен съд.

Магистратите изтъкнаха, че Любенов е карал пиян и дрогиран. Експертизи сочат, че е употребил кокаин и е бил зад волана с 1,73 промила алкохол. Движел се със 195 км/ч при ограничение от 80 км/ч, когато ударил "Форд Фокус", в който се возел французина Лорен Пети. Мъжът починал на място, съпругата му била ранена.

Любенов е обвинен, че е причинил катастрофата при евентуален умисъл.

"Аз не съм убиец, нито самоубиец. Изключително съжалявам, че е станала катастрофата. За мен това е престъплението ми, досега не съм имал пътно транспортно произшествие. Не съм имал нито една отнета точка. За 21 години книжка имам 17 фиша за скорост. Всеки има по 10, дори полицаите", каза той, докато тропаше по банката. И обясни, че му е ясно, че ще влезе в затвора.

"Ще избягам аз и ще се правя на палячо", ядоса се Любенов. "Аз съм човек с разсъдък. За пръв път се е случило. Никой не е застрахован от катастрофа", каза той и поиска да бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна, за да подготви семейството си, преди да бъде осъден. Категорично отрече, че има умисъл при инцидента.

Съдът обаче напомни, че е имал видимост и е можел да намали и избегне удара. Такъв опит нямало. Магистратите изтъкнаха и че Любенов има множество глоби за скорост. Затова го оставиха в ареста.

Преди катастрофата Любенов бил спрян от полицаите Георги Малински и Любка, позната и като Буба, Гечева. Дал на мъжа 200 лева, за да го придържат. Те са отстранени от работа и обвинени по друго дело.