Любим балет на император Николай I възкръсва във Варненската опера

Режисьорът Сергей Бобров прави грандиозна възстановка на „Катарина, или Дъщерята на разбойника"

Култура
16:23 - 31 Май 2024
3022
Любим балет на император Николай I възкръсва във Варненската опера

Забравен за дълго и възстановен след почти два века балет е акцент в програмата през летния сезон на Варненската опера. На 19 юни, в рамките на XV издание на фестивала Опера в Летния театър, е премиерата на „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ на композитора Цезар Пуни и хореографа и либретист Жул Перо.

Главният балетмайстор на Държавна опера Варна Сергей Бобров прави грандиозна възстановка на този в много отношения необикновен балет. Историята на творбата е силно интригуваща, защото в основата на сюжета лежи истинска случка – италианският художник от XVII век Салватор Роза е отвлечен от разбойници и се влюбва в дъщерята на техния предводител.

Главната героиня, за разлика от другите женски персонажи на Романтизма, е независима, борбена и смела. На премиерата на балета в Лондон през 1846 г. самият Жул Перо танцува в ролята на Дяволино – съперникът на художника за сърцето на Катарина.

В средата на XIX век този балет покорява Русия и достига по гледаемост „Лебедово езеро“. Самият император Николай I присъства на репетициите и показва на балерините как правилно да държат оръжие в прочутия „Стратегически танц“.

Балетът е специален и заради необикновената азбука на жестовете, в която всяко движение има точно определено значение. Изненадите съпътстват цялото действие, за да доведат зрителя до неочакван троен финал, който се движи от трагичното към щастливия край.

Във варненската постановка на сцената излизат внушителен брой балетисти – 60 танцьори в над 200 костюма разказват динамичната любовна история. „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ се поставя за първи път в България и притежава всичко необходимо, за да се превърне в балетното събитие на годината.