Любимата опера на Кръстника покори "Музи на водата"

Две музикални перли - "Селска чест" и "Джани Скики" пренесоха зрителите от езерото Панчарево в Сицилия и Флоренция

Топ
16:45 - 15 Август 2021
6658
Любимата опера на Кръстника покори "Музи на водата"

Две италиански музикални перли - "Селска чест" и "Джани Скики" развълнуваха зрителите край езерото Панчарево във "фаталния" августовски петък 13-ти. Денят, натоварен от край време с мистика, може би не е бил избран случайно, за да може публиката на Софийска опера да се докосне до прочутите творби на Джакомо Пучини и Пиетро Маскани. Трагедията "Селска чест" и черната комедия "Джани Скики", поставени преди 10 години от маестро Пламен Карталов за гастрола на Операта в Япония, оживяха по нов начин на лятната сцена край водата в близост до София. И пренесоха зрителите от езерото назад във времето в Сицилия и Флоренция.

Успешното режисьорско решение на директора на Софийска опера акад. Карталов да обедини двете едноактни опери донякъде е свързано и с приятелството между великите италиански композитори, а може би цели да покаже и че в живота не всичко е черно и бяло, има и драма, и черен хумор. Комедията е разделена от трагедията само с една крачка, а по думите на бележития шведски драматург Аугуст Стриндберг, „когато хората гледат трагедия, те плачат над същите неща, на които се смеят, когато гледат комедия“.

Мрачната история за ревност разказана от Пиетро Маскани в "Селска чест" завършва с погубен живот и мъж, сложил кръвта на любимата по ръцете си. Последвана е от един от първите образци на съвременна опера-буфа, черната комедия „Джани Скики“ на Джакомо Пучини. За нея, режисьорът Пламен Карталов казва, че е „силно артистично представление, в което публиката ще забрави, че е на опера.“

В „Селска чест“ гостува световноизвестното сопрано Фиоренца Чедолинс, която беше на сцената заедно с любимите на публиката Костадин Андреев, Румяна Петрова, Веселин Михайлов и Благовеста Мекки-Цветкова. Чаровната италианка влезе в ролята на Сантуца, с която дебютира преди десетилетия в Италия.

Оперната певица е пяла в някои от най-големите световни театри като миланската "Ла скала", Виенската държавна опера, "Метрополитън" в Ню Йорк, кралската опера "Ковънт Гардън и други. Даровитата италианка увери, че в Софийската опера се чувства като у дома си и сподели възторга си от професионализма на българските музиканти и от новаторските подходи на маестро Карталов.

След края на спектакъла под бурните аплодисменти на публиката Фиоренца Чедолинс специално покани на сцената режисьора акад. Пламен Карталов и с поклон му благодари за емоцията и за възможността да пее на лятната сцена "Музи на водата" край езерото Панчарево. 

В „Селска чест“ действието се развива в сицилианско селце. Младата селянка Сантуца, съблазнена и изоставена от Туриду, разказва на коларя Алфио, че жена му Лола е любовница на Туриду. Ревнивият Алфио оскърбява Туриду, ухапвайки го за ухото, което по сицилиански обичай означава предизвикване на смъртен двубой.

Поклонниците на италианската музика и кино добре знаят, че операта "Селска чест" (Cavalleria rusticana) звучи по време на най-драматичните сцени във филмовия шедьовър "Кръстникът III", когато Кръстника Ал Пачино става свидетел на смъртта на любимата си дъщеря. "Селска чест" е смятана и за една от любимите опери на легендарния мафиотски бос. Оркестърът на Софийската опера под диригентството на италианския маестро Франческо Роза бе на висота и пред гостите от Италия също показа майсторско музикално изпълнение. 

В операта на Пучини "Джани Скики" зрителите видяха Силвия Тенева, Румяна Петрова, Даниел Острецов, Красимир Динев, Елена Стоянова-Александрова, Симеон Иванов, Николай Войнов, Светозар Рангелов, Антон Радев, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Тодор Котопанов, Мартин Пашовски. В ролята на Джани Скики дебютира Венцеслав Анастасов. 

„Джани Скики“ е последната опера на Пучини. Изпълнена е за първи път през 1918 г. Смята се за връх на изтънчения музикален език на италианския композитор. В основата на сюжета й са няколко реда от XXX песен на „Ад“ („Божествена комедия“ от Данте), в които се споменава как авантюристът и измамник Джани Скики е наказан за своите грехове. Действието се развива във Флоренция 1299 г. То започва със смъртта на богатия старец Буозо Донати, който умира, завещавайки цялото си състояние на манастир.

Брилянтната дантела от превъплътени комични взаимоотношения и ситуации на границата на човешката гротеска, разказва поучителната история за човешката алчност, надхитрена в името на любовта на двама млади, които искат да прескочат социалните и обществени предразсъдъци на семействата си. Манипулатор на тези комедийни обстоятелства се явява самият Джани Скики.

Гледайки "Селска чест" и "Джани Скики" зрителите преживяха уникална музикална вечер, пренасяйки се в Италия през различните векове. Интересният и автентичен декор, както и кола от Ботуша, потопиха публиката в атмосферата на действието на двете опери.

"Фиоренца Чедолинс в ролята на Сантуца и Костадин Андреев, като Туриду, превзеха публиката. Всички артисти дадоха най-доброто от себе си. Атмосферата на тази открита сцена не може да се сравни с нищо друго", споделиха зрители след двете опери.

"За пръв път посещавам представление на открито и се уверих, че за оперен спектакъл тази обстановка е най-подходяща. Красивият залез, постепенното свечеряване, чудесните изпълнения и възторжената публика – всичко това трябва да се превърне в една неотменима традиция и повече ценители на това изкуство да имат шанса да се насладят на тази благодат", изказа впечатленията си и друга развълнувана зрителка. За силата на изкуството говореше и фактът, че спортисти, които тренираха с каяк в езерото спряха, за да слушат специално красивата италианска музика и прекрасните гласове на певците.

Бурни аплодисменти пожънаха и артистите от операта "Джани Скики". Комичната опера на Пучини предизвикваше у хората многократно искрен смях. „Очарована съм от тази постановка на „Джани Скики“. Великолепното ни настроение се дължи и на това, че всички артисти бяха на много високо ниво. Публиката виждам, че е предоволна от двата спектакъла и всички си тръгват с приповдигнато настроение! Благодарна съм на маестро Пламен Карталов, че постановките му винаги са така успешни и предизвикват силни емоции с оригиналните си художествени решения! Нека оценим и това, че той неуморно избира възможно най-подходящите места за тези оригинални и силно въздействащи спектакли", споделиха зрители и пожелаха "На добър час!" на летния фестивал "Музи на водата".

В галерията по-долу може да видите любопитни моменти от оперите "Селска чест" и "Джани Скики":

"СЕЛСКА ЧЕСТ"


"ДЖАНИ СКИКИ"

Снимки: Софийска опера и Lupa.bg