Любимец 15? Радев дава мандата на Мария Габриел на 15 май в 15 ч.

Развръзката в отношенията на ГЕРБ-ПП-ДБ ще стане яснa днес в 17 ч.

Новини
12:44 - 12 Май 2023
3438
Любимец 15? Радев дава мандата на Мария Габриел на 15 май в 15 ч.

Президентът Румен Радев ще връчи мандата на ГЕРБ на 15 май в 15 ч. Тогава кандидат-премиерът на коалицията Мария Габриел ще получи официално "зелена светлина" да състави правителство.

Любопитното съвпадение на датата и часа предизвикаха весели асоциации, като по-паметливите се сетиха за  феномена 15/15 в БСП. 

На изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. година българските избиратели за първи път имаха възможност да пренареждат листите на партиите чрез преференциален вот.

Тогава Момчил Неков имаше късмета да е номер 15 в листата на "Коалиция за България", а същият номер се падна на коалицията в бюлетината.

Старателни социалисти масово бяха зачеркнали номер 15 и в квадратчетата за партиите и в кръгчетата за преференциите, което изстреля Неков на първо място в листата преди водача Сергей Станишев. Така набързо получи прозвището "Любимец 15". Сега пък политици-зевзеци подхвърлиха дали Мария Габриел ще има този късмет и заради интересните цифри да успее да събере министри, а кабинетът да мине успешно през парламента.

На днешната среща между ГЕРБ и ПП-ДБ се очаква окончателна развръзка и ще стане ясно двете партии ще вървят ли заедно към редовно правителство или партията на Борисов ще трябва да се справя с други партньори.