Любими певци сбъднаха "Прошепнатите мечти" на Александър Бръзицов

Вълнуващ концерт в памет на маестрото докосна до красивата музика на композитора

Топ
21:27 - 22 Май 2022
7006
Любими певци сбъднаха "Прошепнатите мечти" на Александър Бръзицов

Красивите и нежни песни по музика на маестро Александър Бръзицов и по текстове на най-добрите български лирици, написани преди повече от 40 години, получиха нов живот и бяха изпети по време на един емоционален и вълнуващ концерт в зала "България" на 21 май в памет на композитора.

Със сигурност Александър Бръзицов би бил щастлив, че едни от най-известните родни изпълнители с многостранен талант - Владимир Михайлов, Орлин Павлов и Симеон Владов, както и младите даровити музикални надежди Марина Драгомирецкая, Петър Петров, Теа Николова, Неда Кралева, Кристина Кръстева, Eлеонора Лонтова, Виктория Филипова от Училището за певци "D Stars" изпяха със страст и много емоция неговите песни.

Особено вълнуващо бе, че сред публиката бяха съпругата и дъщерята на маестрото, както и емблематичните певици Мими Николова и Румяна Коцева, които са изпълнявали песни на Александър Бръзицов. Специален гост на концерта бе и обаятелният поет и писател Матей Стоянов, създал неповторими текстове за песните, композирани от Бръзицов като "Думите отлитат", "Пътища обратни", както и "Прошепнати мечти". Самият Матей Стоянов емоционално и с огромно вълнение благодари, че песните са възкръснали за нов живот.

А концертът носеше заглавието именно на "Прошепнати мечти" и ако мечтата на маестрото е била неговите песни да се пеят и слушат след като вече не е на този свят, то тази мечта се сбъдна в съботната вечер, благодарение на всички, които организираха и участваха в концерта.

Негов инициатор е вокалният педагог Даниела Станкова - създател на Училището за певци “D Stars". Великолепните оркестрации на Славил Димитров, който бе и диригент на концерта, доближиха до съвременниците уникалния музикален език на Александър Бръзицов с елемент на джаз и суинг. Маестро Славил Димитров бе сформирал и специален фестивален оркестър с едни от водещите имена на българската джаз сцена – Тодор Бакърджиев, Даниеле Феббо, Атанас Попов и др. Водещ на събитието бе Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM радио, с чието партньорство се осъществи концертът.

Музикантите от "Прошепнати мечти" споделиха, че ги обединява любовта към музиката и желанието да отдадат почит и уважение към творчеството на Александър Бръзицов, създал над 150 песни и оркестрови пиеси, музика към филми и театрални постановки. Той е един от водещите аранжори в българската забавна музика през 1970-те и 80-те години на XX век, написал е повече от 400 аранжимента. Песните му звучат в много български филми и са изпълнявани от едни от най-големите имена в българската популярна музика. 

Песните, изпълнени по време на концерта, по музика на Александър Бръзицов и по текстове на Матей Стоянов, Михаил Белчев, Богомил Гудев и Любомир Пеевски, наистина вълнуват, докосват, карат те да мечтаеш, да обичаш, да полетиш. Тази нежно-красива симбиоза между силен поетичен текст и изящна музика се усети и в изпълненията на певците. В музиката на Александър Бръзицов има и характерен ритъм, който не оставя хората безучастни и сякаш ги кара да танцуват.

„Сбогом, любов“, която звучи и в едноименния филм на Мариана Евстатиева, Марина Драгомирецкая изпълни със сълзи в очите и сякаш сама изля душата си.

Влади Михайлов показа, че неговият полет в музиката е все по-нависоко, поднасяйки харизматично солово изпълнение на „Пътища обратни“. Даровитият рокаджия и актьор, когото публиката познава и като изпълнител и автор на рок и поп песни, на мюзикъли и на оперетни арии, този път се изяви и като джаз певец. Влади Михайлов извиси глас и в дует с очарователния джаз вокал Марина Драгомирецкая и с младата надежда в музиката Елеонора Лонтова, с които изпя емблематичните песни "Докато питаш" и "Думите отлитат".

Златният глас на дублажа и двукратен носител на "Икар" за дублаж Симеон Владов, развълнува присъстващите в зала "България" с изпълнението съвместно с младите дарования от "D Stars" Теа Николова, Неда Кралева и Кристина Кръстева на „Боси времена“ - песента от популярния в близкото минало детски приключенски сериал „Фильо и Макензен“.

Третият от звездните гост-изпълнители - Орлин Павлов също заслужи аплодисментите на публиката с чувственото изпълнение на хита „Да започнем отначало“, изпят преди 40 години от Орлин Горанов. Двамата певци пък изпълниха обичаната песен в нов дует за филма на Ники Илиев "Завръщане 2", който се радва на голям зрителски интерес.

Влади Михайлов и Симеон Владов изненадаха приятно колегата си Орлин Павлов, като се включиха импровизирано към неговото изпълнение и триото с усмивки и с чувство за хумор и с танцови стъпки по актьорски изпя:

Искам да извикам – още те обичам, нека да започнем пак...
Искам да извикам – нека да те има тук до мен на този свят...

На финала всички изпълнители заедно поднесоха "Не оставай сам". "Това е песен, която е символична, защото се събрахме в музиката и ще останем заедно", сподели програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов.

За съжаление обаче музиката на Александър Бръзицов все по-рядко звучи в родния ефир, а младите изпълнители и хората имат какво да научат от песните, композирани от него. В тях се чувства мечтата за любов, една особена радост и стремеж към щастие. С песните на маестрото поетичната красота на строфите може би подтиква хората и към един свят без агресия и грубост, свят на хармония и обич. 

Може би и затова водещият на концерта накрая попита с лека тъга: "Защо свършва този концерт?" "И аз това се чудя. Защо свършва този концерт. Надявам се скоро да го направим пак. Мисля, че има смисъл и има нужда", сподели от сцената Влади Михайлов. Оставаме с надеждата, че "Прошепнати мечти" отново ще се случи и ще приобщи още повече хора към музиката на Александър Бръзицов.

Снимки: Марина Чертова