Любка Гечева и Георги Малинов са с отнети служебни карти и оръжие

Няма камери, които да са заснели предаване на сума пари, каза вътрешният министър Иван Демержиев

Новини
11:51 - 07 Октомври 2022
2929
Любка Гечева и Георги Малинов са с отнети служебни карти и оръжие

Изключително бързо "Вътрешна сигурност" направи всичко необходимо по случая с катастрофата на Околовръстното, казва служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

В много бърз порядък ще бъдат произведени дисциплинарни производства срещу двамата полицаи, съпричастни към катастрофата, причинена на Околовръстното шосе от Димитър Любенов, потвърди пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. На тях вече са отнети служебните карти и личното им оръжие.

"Изключително бързо "Вътрешна сигурност" направи всичко необходимо. Първо стана ясно от медиите, че вероятно има съпричастност или странно поведение на полицейски служители на място, визираше се една служителка особено, за която имаше данни, че се е държала по неадекватен начин. Събрахме доказателства. Установи се, че е имало патрул с двама полицай, този патрул е нарушил служебните си задължения и е процедирал по начин, неприемлив от наша гледна точка".

Няма данни, няма камери, които да са заснели предаване на сума пари. Има установено паралелно движение за определен период от време, уточни вътрешният министър.

Иван Демерджиев отбеляза, че разбиранията им "за скорост с прокуратурата са различни" и "те доста често подхождат по-лежерно" и упрекна Темида в изкуствено създаване на проблеми.

"Как да градим доверие в тази ситуация? Как да градим взаимодействие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", каза той по повод разследването на катастрофата и размяната на реплики с прокуратурата.

Демерджиев отправи въпрос кога друга система в държавата ще последва МВР и "ще идентифицира хората, които не изпълняват служебните се задължения или ги нарушават" и "колко години трябва да чакаме за това".

"В другите системи тези неща се случват в не по-малък обем. МВР не може да дава храна, да е на прицел, след като МВР ежедневно се чисти от тези хора. Г-н Гешев иска това положение да продължи. То е много комфортно за следствие, за прокуратура, за съд. Не е комфортно за обществото обаче, не е комфортно за държавата. В момента основно се прекрачват етични граници".

МВР е честен партньор. Всичко, което знае, своевременно стига до прокуратурата, подчерта вътрешният министър. Той е дал указания на шефовете на областните дирекции да му се докладват случаи, в които действията на МВР се саботират.

"Традиционно има лица, готови да продадат гласа си въпреки машините. Този път обаче много по-малко бяха тези, които проявиха желание да купуват такива гласове. Голямата част от тях бяха следени от полицията по места до последния момент – дали ще посегнат към тези гласове. В огромната си част те не посегнаха към тези гласове. Предполагам, че е комплекс от причини. Вероятно не са имали толкова голям интерес, осъзнавайки ситуацията, в която се провеждат тези избори. На това повлияха и много интензивните действия, които бяхме предприели. Техният ефект се видя, включително с ниската избирателна активност на места, където при купен вот тя нараства лавинообразно".

Демерджиев изтъкна, че МВР е установило "парите коя политическа сила ги дава".

"Прокуратурата не обича да разследва хората, които управляваха България допреди известно време, преди да започнат служебните кабинети. С такова впечатление оставам аз."

"Системата, която аз заварих, беше с изпуснат контрол и то не от вчера. Години наред са наказвани редови служители. Години наред политическото ръководство е тормозило професионалното. Задачата на политическото ръководство не може да бъде, за да репресира тези професионалисти, трябва да им създаде условия да работят и да създаде условия за упражняване на надзор над тяхната работа. През годините обаче се наблюдава интензивна намеса, с която политическото ръководство започва да прави безпринципни рокади, вадейки професионалисти и слагайки хора, които са им удобни за едно или друго нещо. Всичко това нанася изключително сериозни щети върху МВР. За да бъдат заличени тези щети, за да бъде възстановено МВР, трябват много повече от два месеца", обобщи в заключение Иван Демерджиев.