Любо Киров целуна публиката в НДК (СНИМКИ)

Карайте ме да се чувствам все още млад, помоли поп изпълнителят във вихъра на огненото шоу

Култура
18:05 - 09 Ноември 2023
9372
Любо Киров целуна публиката в НДК (СНИМКИ)

"Бих искал да целуна всеки един от вас, макар това физически да е невъзможно". С тези думи се обърна Любо Киров към публиката, която бе изпълнила до краен предел зала 1 на НДК. В сряда вечерта той изнесе първия от трите си последователни концерти в Двореца на културата в София. След което поп изпълнителят изпя една от емблематичните си песни "Целуни ме", както се казва и едноименният му албум, издаден миналата година.

"Целуни ме/Утре може да ме няма", пее Любо Киров в припева. Пред феновете си в столицата звездата на поп музиката каза, че се надява още дълго време да се среща с тях. "Целувам ви, целувам ви всички", провикна се той и започна да раздава въздушни целувки.

"Карате ме да съм най-щастливият човек на света", каза звездата на българската поп сцена пред препълнената зала 1 на НДК. „Тук има толкова хора и като си помисля, че това трябва да продължи три дни", добави с усмивка той, изброявайки, че последният от трите разпродадени концерта ще е в събота.

"В петък ще е", провикна се от предните редове неговият приятел актьорът Тончо Токмакчиев. "Много е важно някой да ти припомни къде се намираш. Тончо, благодаря ти“, обърна се Любо Киров към своя добър приятел.

Музикантът стартира концерта си с новата си песен "Восъчен герой", която представи пред публика, за първи път, преди 4 месеца. Светлинно огнено шоу даде началото на събитието, като пиротехническите ефекти и разнообразни картини на големи мултимедийни стени съпътстваха всяко от изпълненията на Любо Киров по време на двучасовия му концерт.

Преди да изпее друго свое знаково парче „Има ли цветя", той сподели: „Ако сте израснали с тази песен, моля, замълчете. Карайте ме да се чувствам все още млад“. 

Любо Киров е от творците, които умеят да водят диалог с публиката по време на всеки концерт, което особено допада на феновете. Част от публиката стана на крака и танцуваше между редовете, а повечето припяваха песните заедно с Любо Киров.

„Обичайте хората около вас – тези, с които сте заедно дълго време. Аз имам такъв човек до себе си професионално, който много години е моя дясна ръка в музиката, която правя. Надявам се, че вече сте го обикнали като отделна звезда на българската музика“, преди да изпее „Както преди“ каза Любо Киров за Ангел Дюлгеров - китарист, композитор, автор на текстове, аранжор и музикален продуцент.

Освен Дюлгеров, на сцената бяха също Радо Казасов – барабани, Пламен Денчев – клавишни, Евден Димитров – басист, представен от Любо Киров като най-високият инструменталист в групата, заедно с вокалистите Росен Кукошаров, Мария Матеев и Тома Здравков.

След песента си „Летим“ Любо Киров, който доста бе загрял, се пошегува: „Мислех, че само един човек се поти на сцената“, вероятно визирайки Веселин Маринов. След което усмихнат добави: "Не е от мен, от залата е". 

Поп изпълнителят смени три сценични тоалета по време на концерта си. В началото се появи с бляскаво сако, с черна тениска, черни дънки и бели кецове. По-късно смени горната част на облеклото си със сребриста блуза и тъмносиньо сако от кадифе, след това облече черно дънково яке с бродерия и финишира концерта си отново със сако с пайети.

"Има ли мъже в залата?", попита по едно време Любо Киров, а мъжки възгласи се оказа, че не липсваха. "Преди години на моите концерти идваха 95% жени. Сега тук има и момчета. Пак ли ви доведоха насила или вече свикнахте, че ставам. Аз съм добър в това, което правя“, засмя се певецът, преди да продължи с „Ти можеш".

Певецът иронизира завистливите подмятания, според които пее на плейбек. Той цитира по този повод големия Васил Найденов, който веднъж му казал: "Любец, абе защо все ни питат дали пеем на живо?! То на умряло може ли да се пее?" След което заедно със своите гост вокалисти Росен Кукошаров, Мария Матеев и Тома Здравков демонстрира, че пеенето на живо му се отдава доста добре.

Баладата "Мога" Любо Киров изпълни заедно с Михаела Маринова, а за парчето "All Right" си партнираше с Мария Илиева.

Песента „Заедно“, позната от триото с Графа и Орлин Павлов, Любо Киров изпя сам, като каза, че колегите му изпращат специални поздрави на публиката. 

За втора поредна вечер, след концерта на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васил Найденов, детската формация „Бон бон“ излезе на сцената на зала 1 в НДК. В концерта на Любо Киров те дадоха рамо на певеца за една от най-емоционалните му песни „Усеща се сила“. По думите му тя е отправена към Бог. Талантливият музикант на няколко пъти призова хората да имат вяра и сила в себе си.

След бурни аплодисменти той се поклони и каза на публиката "Не виждам да си тръгвате... Аз съм тук и ви благодаря, че толкова години ми позволихте да правя каквото си искам“, каза разчустван той. След което пусна шега, като сподели какво е чувал по свой адрес през годините: "Та той има две песни само. Няма да успее". 

На биса Любо Киров разчуства феновете си с изпълнението на "Облаче ле бяло" и "Знам". Известният певец за пръв път изпълни пред публика "Облаче ле бяло" под съпровода на Английския камерен оркестър (English Chamber Orchestra) в зала "България" през юли т.г.

Популярната романтична песен е в съвършено нов, непознат досега аранжимент, дело на композитора и диригент маестро Георги Андреев. Любо Киров изпя песента особено чувствено и с огромен респект към текста и мелодията. 

Концертът завърши също така пищно - с фойерверк от конфети, като милиони бели като снежинки конфети, но превърнали се в цветна феерия от светлините на прожекторите, полетяха над сцената и над публиката. 

Във фоайетата на НДК феновете можеха да си купят дискове на певеца, както и неговата книга "#SELFMADE: Любо Киров - всичко е имало смисъл", която излезе миналата година по случай 50-ия му юбилей. Най-заклетите почитатели, сред които и деца, пък се сдобиха с пъзел от 1000 части с лика на изпълнителя. Както наскоро отбеляза самият той: "Децата редят, а аз се надявам да съм цял до трите концерта в НДК!"

След първия си концерт Любо Киров "оцеля" и зареди с позитивно настроение хилядите си фенове, изпълнили зала 1 на НДК. Трите му концерта събират 12 000 зрители и слагат достоен финал на тазгодишното му турне в България, което започна запомнящо се на 2 август с два последователни концерта на сцената на Античния театър в Пловдив. След това на поредицата музикални събития се наслади и публиката в препълнените летни театри в Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Русе. Според организаторите концертите на Любо Киров през лятото са били посетени от над 12 000 души.

Снимки: Иван Ерменков