Любо Киров лежал в карцера

Поп певецът бил бунтар в казармата и благодари на Бог, че го е спасявал от смъртта

Култура
18:20 - 27 Юли 2023
3773
Любо Киров лежал в карцера

Един от най-популярните и харесвани български певци Любо Киров е лежал в карцера, когато бил войник. Това се случило, защото още като млад бъдещият артист бил бунтар и не се подчинявал лесно на заповеди. Бащата на Любо бил офицер от Българската армия и за семейството било въпрос на чест синът им също да служи в редиците на военните, защитници на родината.

Плевенчанинът влиза в казармата точно при краха на комунизма, но тогава все още властваха старите социалистически порядки в армията и всеки, неподчинил се дори на малоумна заповед отиваше в карцера. В случая така станало и с Любо Киров. Самият певец е далеч от мисълта, че който не е минал през казармата не е мъж. Изпълнителят на "Имам само теб" признава, че този тип мачовщина не му е присърце. И има други начини да покажеш, че си мъжкар, без да си минал през казармата.

Баща ми не беше типичен военен, той беше със свободолюбив дух и свиреше на китара, разкрива Любо. За съжаление той губи внезапно баща си още, когато е твърде млад. 

Родителите му обаче не гледали с добро око на желанието му да стане музикант и смятали, че трябва да има по-сериозна професия. 

Любо започва да се учи да свири на пиано още преди да тръгне в първи клас, като то едва се побира в малката стая, в която живее със семейството си. Впоследствие обаче става ясно, че певецът няма афинитет към пианото и свири с нежелание.

Иска барабани, защото е убеден, че някога ще се изявява на този инструмент. В музикалното училище обаче приемат само четирима с барабани, и то все с връзки, и затова Любо отива да учи рисуване в художествената гимназия в Троян, където живее на общежитие. А после го приемат да следва в Художествената академия в София, но любовта към музиката надделява.

Плевенчанинът започва да свири в различни групи рок и пънк, но идват едни момчета и го канят за певец. Чуват го да пее беквокали и го харесват .„Самият аз не вярвах, че гласът ми става, не мислех, че мога да бъда добър певец“, не крие изпълнителят. Никога няма да забрави как с първата си банда „Мистър Уайт“ обикалят клубните сцени, за да се молят на големите групи, за да ги подгряват.

Някои отказват, но други като БТР, които по онова време са най-актуални, се съгласяват. Дори предоставят на Любо и бандата му своите барабани. „Като пуснаха първата ни авторска песен, и не можех да повярвам, че звуча в радиоефира. Това осмисли живота ми“, казва Любо. 

В момента Любо Киров се впусна в мащабно национално турне.

Певецът винаги е бил благодарен на Бог, че на няколко пъти Господ го е спасявал от смъртта.

Някои от случките, при които се е озовал на ръба на живота, са толкова необикновени, че неминуемо подсилват смирението и вярата му. 

В музикалните среди се знае, че Любо, който е учил две години "Теология", е искрен, когато споделя разбиранията си за живота и Бога. Певецът и живее според тях. Винаги се е стремял да прави добри дела.

"Често съм бил спасяван, когато съм бил на ръба на смъртта - дали в болница с вътрешни проблеми, дали в катастрофи с коли на няколко пъти, или всички тези неща, които се случват на хората и на сцената, когато съм имал произшествия с чупения на крака и ръце... Всичко е можело да завърши по-зле и като съм си правил анализ след това, съм си давал сметка, че ако не съм паднал така, е можело да си счупя главата и си казвам, че това е било за мое добро", изповядва се Любо.

Едно от най-тежките му изпитания е от преди няколко години. Тогава певецът, който завършва училището по керамика в Троян, а после и "Керамика и стъкло" в Художествената академия, се озовал по спешност в ИСУЛ. Апандиситът му се спукал, а Любо не разбрал.

"Получих перитонит, при който се възпаляват всички вътрешни органи", споделял е певецът. Той претърпял тежка операция, след което в реанимацията се молел на Господ да му даде сила, за да се оправи. В този момент имал странно преживяване. В просъница говорил с някакъв човек, но после, като питал сестрата за него, разбрал, че няма такъв в реанимацията.

Любимецът на публиката е преживял и две тежки катастрофи. При една от тях пътувал с майка си с малка спортна кола към вилата им. Излезли на един завой, но някак Любо не съумял да го вземе, набил спирачки и колата се обърнала. Безкрайни му се сторили секундите, в които с майка му летели с главите надолу. Тогава Любо си помислил, че следва най-лошото, но за щастие се случило чудо. Певецът и майка му били спасени.