Любо Киров разчувства зала "България" с "Хубава си, моя горо" и "Я, кажи ми, облаче ле, бяло“

Маестро Георги Андреев дирижира оркестъра на крал Чарлз III

Култура
15:48 - 14 Юли 2023
2978
Любо Киров разчувства зала "България" с "Хубава си, моя горо" и "Я, кажи ми, облаче ле, бяло“

Любо Киров разчувства публиката в зала "България" с изпълнението си на две от най-романтичните български песни - „Хубава си, моя горо“ и „Я, кажи ми, облаче ле, бяло“. Известният певец за пръв път изпълни тези емблематични песни под съпровода на Английския камерен оркестър (English Chamber Orchestra) в четвъртък вечерта в зала "България". Музикантите от Великобритания, чийто патрон е крал Чарлз III, изнесоха своя първи галаконцерт пред българските меломани.

Двете наши песни бяха изпълнени в съвършено нов, непознат досега аранжимент и оркестрация за симфоничен оркестър, дело на композитора и диригент маестро Георги Андреев. Той лично застана на диригентския пулт, за да повече оркестъра на крал Чарлз при изпълнението на „Хубава си, моя горо“ и „Я, кажи ми, облаче ле, бяло“. За пръв път български диригент ръководи, макар и за кратко, Английския камерен оркестър.

Любо Киров изпя двете песни особено чувствено и с огромен респект към текста и мелодията. За изпълнението на "Хубава си, моя горо“ певецът покани на сцената ученичката от Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" Божидара Даскалски.

Публиката чу на живо и творби от Моцарт, Хендел, Бах, Чайковски. На флейта се изяви и 12-годишната Мина Кирилова от Националното музикално училище "Любомир Пипков".

English Chamber Orchestra е най-записваният оркестър в света, под патронажа на Негово Величество Kрал Чарлз III. Дискографията му съдържа 860 записа на над 1500 произведения от повече от 400 композитори. Оркестърът също е свирил в повече страни от всеки друг оркестър и е свирил с много от най-великите музиканти в света.

Оркестърът е избран да запише много успешни филмови саундтраци, сред които и тези за Джеймс Бонд, и е участвал в различни други филмови и телевизионни проекти.

Британските музиканти бяха посрещнати от препълнената зала "България". В началото гостите от Англия и българската публика бяха приветствани от британския посланик Роб Диксън, който говори на български език и специално бе аплодиран от зрителите за уважението към България.


Снимки: Марина Чертова