Любомир Стефанов: Кметската кампания ми прилича на експериментална, а не на политическа

Той определи кандидатурата за кмет София на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян като "неочакван ход"

Политика
19:10 - 25 Септември 2023
2316
Любомир Стефанов: Кметската кампания ми прилича на експериментална, а не на политическа

Поглед към местните избори. Най-дълго пазената карта – кандидатът за кмет на ГЕРБ за София - вече е на масата ден преди изтичане на крайния срок за регистрация на кандидатите. Коментар по темата в студиото на "Пресечна точка" направи политологът Любомир Стефанов.

Той определи кандидатурата за кмет София на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян като "неочакван ход". "Говореше се за политическа кандидатура от партията, като Борисов ги отстреля по негов собствен начин един по един. Очевидно, както самия той каза, е имало 6 човека, между които да избира до последния момент. Защо г-н Хекимян? Защото е близко до профила на Васил Терзиев", посочи Стефанов.

"Г-н Терзиев може да е мултимилионер, да е управлявал хора, но Хекимян също е работил с хора, и то не малко време. И има начин как да организира. До тук не виждаме от заявката на анонсирания като вероятен победител на изборите - Терзиев качества. Виждаме някакви конкретни всекидневни, злободневни закачки. А ГЕРБ избират Хекимян, защото може би виждат в него нов тип политически лидер. Нещо много различно от това, което са правили досега", заяви политологът.

"Това, че кандидатите не са политици, ще ги сблъска челно с реалността. Те в един момент ще трябва да направят решителни крачки. Г-н Хекимян ще трябва да се обяснява за г-жа Фандъкова - нещо, за което той няма нищо общо и не знае какво да отговори. Това ще бъде интересно. Г-н Терзиев не трябва да прекалява да атакува ГЕРБ-СДС по една много проста причина - коалицията", добави той. 

Относно споровете за антикорупционния закон и разделянето на службите, Стефанов каза, че е възможно те да повлияят върху правителството. "Разбира се, че ще има разминаване за метода, но очевидно има съгласие за крайната цел. Вървим към неминуема ревизия на всички служби в България. Трябва да вземем мерки в тази ситуация, има политическо напрежение."