Любопитно: Вижте коя риба в Черно море кога се хваща

У нас
15:28 - 09 Юни 2020
56079
Любопитно: Вижте коя риба в Черно море кога се хваща

Появата на меджида е знак, че идва сафридът - меджидът тръгва няколко дена по-рано от него.  Самият сафрид в нашето Черно море обичайно може да се лови от около 20 май до краят на юни. През юли и август пасажите се срещат тук-там разпръстнато. Следващият сгоден момент за риболова на вкусната рибка е от началото на септември, та чак до краят на ноември, но ако температура на водата е до 15-17 градуса.

Съществува поверие, че когато щъркелите си заминават, и сафридът си тръгва.

Попчето, което във Варненския край е по-известно с гагаузкото си име кая, тръгва при температури на водата 8-10 градуса, някъде към средата на март. Лови се успешно през цялата година (без зимата, когато се крие по дупките). По време на горещите летни месеци може да се открие на по-дълбокото, където водата е по-хладна.

Вярва се, че най-подходящото време да започне риболовът на попчета, е когато цъфне люлякът.

Карагьозът се хваща след 15 март, но на мрежи. На чепаре кълве след средата на юни.

Зарганът, който обитава нашето крайбрежие, идва от Азовско море. Лови се предимно през есента - септември, октомври и ноември на бомбарда, булдо и на плувка. По нашето Черноморие се движи от север на юг.

Калканът през пролетта идва към брега, за да си хвърля хайвера. Ловът му е забранен до 15 юни.

Кефал и илария има през цялото лято.

Писията се лови, когато се лови и калканът. Големите екземпляри идват пролетно време, и след това се оттеглят с калкана. В крайбрежните води остават малки екземпляри.

Морската котка излиза към брега, когато температурите надхвърлят 20 градуса.

Барбунът обичайно се хваща от май. Движи се на големи пасажи по пясъчното дъно и постоянно рови пясъка в търсене храна. Често се хваща на въдиците заедно с попчето. Извършва сезонна миграция заедно със сафрида, лефера и т.н. - от Босфора на север през пролетта и обратно на юг през есента.

Времето на паламуда е от началото на септември до края на ноември.

Чернокопът и съответно леферът също е есенна риба. Лови се по същото време като паламуда, като температурата на водата следва да е до 15-17 градуса.

Скорпит може да се хване заедно с попчетата. В последните години беше поизчецнал от нашето море, но напоследък рибари споделят, че хващат отделни екземпляри от него.

Хамсията и цацата са обект на промишлен риболов - с тралове и даляни.

Източник: morskiribolov.start.bg