Любослав Костов: Прогресивната скала на облагане ще ни вкара в Клуба на богатите

Аргументът, че данъкът е изчерпал ролята си е погрешен, заяви икономистът

Новини
11:50 - 01 Май 2024
1908
Любослав Костов: Прогресивната скала на облагане ще ни вкара в Клуба на богатите

16 години след приемането на плоския данък в България, който е еднакъв за всички, Международният валутен фонд отново напомни, че той трябва да бъде премахнат. Аргументът – данъкът е изчерпал своята роля и трябва да се премине към прогресивно облагане както повечето страни в Европа. Освен това трябва да бъде премахнат и максималният осигурителен праг.

Повечето от икономистите в България са на мнение, че плоският данък трябва да се запази. Основният им аргумент – системата е лесна за администриране и по-трудно биха се укривали данъци.

Според икономиста Лъчезар Богданов тезата, че прогресивният данък – този, при който ставката е по-висока за по-богатите, ще допринесе за справяне с неравенството в обществото, е погрешна. По думите му тези хора ще продължат да бъдат бедни при каквато и да е било данъчна система, ако нямаме добра социална политика. Синдикатите обаче не са съгласни.

“Ако се върнем назад 15 години, когато беше въведен този плосък данък, ще видите, че 15 години по-късно има достатъчно статистика, която ще ни даде ясен отговор дали си изпълни ролята плоският данък. Нито преките чуждестранни инвестиции се увеличиха като дял от БВП, нито сивата икономика намаля кой знае колко, нито приходите в бюджета като съотношение нараснаха. На всичко отгоре и неравенствата се задълбочиха”, коментира Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията.

Според него трябва първо да падне максималният осигурителен праг, така че хората с най-високи доходи да плащат повече данъци и второ – задължително трябва да бъде въведен необлагаем минимум за най-нископлатените.

“Ако искаме да сме част от клуба на богатите и да конвергираме към останалите страни от Западна Европа, трябва да имаме прогресивна скала на облагане, тя навсякъде е такава. Четири-пет държави имат плосък данък като нашия и мога да ги кажа – Русия, Молдова и няколко африкански републики и мисля, че доскоро Украйна – в момента вече не е така”, коментира Любослав Костов.

Не на това мнение обаче са работодателите. От Българската стопанска камара припомнят статистиката, според която след въвеждане на плоския данък се е вдигнала с 30% доброволната събираемост. От Министерството на финансите обясниха, че засега няма промяна в позицията, че системата трябва да се запази каквато е, а и че служебно правителство не би могло да предприеме една толкова сериозна стъпка.