Любовният живот на британците е в криза

Сексуалната активност рязко спаднала във Великобритания

Новини
13:30 - 08 Май 2019
1599
Любовният живот на британците е в криза

Британците правят много по-малко секс, отколкото през 2001 г., като под половината признават, че това им се случва веднъж седмично, съобщи в. "Дейли мейл".

В зората на интернета изглеждаше, че с него ще е по лесно да намираме партньори за любов. Вместо да подобрят романтичния живот на британците обаче, технологиите го влошиха.

Учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са анализирали данни за 34 000 мъже и жени на възраст от 16 до 44 години, участвали в изследване на половия живот през 1991 г., 2001 г. и 2012 г.

Резултатите показаха, че сексуалната активност е спаднала рязко във Великобритания от 2001 г. до 2012 г., като влошаването е най-голямо за навършилите 25 години, за женените и съжителстващите.

Според статията, публикувана в медицинското списание "Бритиш медикъл джърнъл", спадът се дължи на "темпа на съвременния живот", като най-зле са хората на средна възраст, които съчетават ходене на работа с гледане на деца. Освен това равенството в половете вече е достигнало и до сексуалната сфера и жените не се чувстват задължени да откликват на нуждите на партньора независимо от своето желание.

Половината от жените и почти две-трети от мъжете обаче са казали, че биха правили повече секс. 
Увеличаващите се нива на сексуална фрустрация "са достойни за безпокойство", защото редовният секс е полезен за здравето и добруването, отбелязват учените.

През 2012 г. една трета от анкетираните са казали, че не са правили секс от един месец при една четвърт десет години по-рано. Средният брой на креватните развлечения сред 35 до 45-годишните е спаднал от четири пъти месечно на два пъти за жените и от четири на три пъти за мъжете.

Двойките все повече са "в капана" на семеен живот без секс - 15 процента от омъжените жени или тези, съжителстващи с мъж, са казали, че не са правили секс предишния месец. Броят на съжителстващите двойки, които са правили секс 10 или повече пъти предишния месец, е намалял наполовина от 2001 г. до 2012 г.

Макар и всички освен мъжете на възраст от 16 до 24 години да са правили по-малко секс, необвързаните са с по-добри показатели, както и печелещите повече пари.

Намалялото либидо често се дължи на проблеми в отношенията, на стрес или умора, но може да е проява и на здравословен проблем.